Spring naar inhoud


Dochter krijgt tijgerkleding

Beste Beatrijs,

Mijn zoon heeft sinds een half jaar een vriendin. Een vriendelijk meisje, maar uit een geheel ander milieu. Aan haar kledingkeus is dat al goed af te lezen. Zij draagt het liefst ‘tijger’-bloesjes, -rokjes en dergelijke en is er trots op dat ze die voor een paar euro op de markt heeft gekocht. Ieder z’n smaak.

Nu heeft ze mijn dochter een zelfde setje cadeau gedaan. En hoewel mijn dochter het wel mooi vindt, herken ik daar niet meer mijn goed geklede kind in. Ik zou de kleding natuurlijk ’te heet’ kunnen wassen, maar dat is niet eerlijk.

Hoe kan ik op een nette manier proberen de stijl te behouden die ons gezin al die jaren heeft gekenmerkt?

Geen marktkleding voor mijn kind

Beste Geen marktkleding,

U schrijft niet hoe oud uw dochter is, en dat maakt een groot verschil. Op jonge kinderen, pakweg onder de acht jaar, heeft u een flinke invloed wat kledingkeuze betreft. Met oudere kinderen, vooral meisjes, wordt dat een stuk moeilijker. Als u iets koopt wat zij niet mooi vindt, dan weigert ze het aan te trekken. Bij de aanschaf van kleren is het dus belangrijk dat moeder en kind het eens zijn en de nieuwe kleding allebei leuk vinden. Als uw dochter iets wil hebben wat u lelijk of ordinair vindt, dan zegt u gewoon: daar ga ik niet voor betalen. Als ze vervolgens ouder wordt, dan roept ze: dan koop ik het wel van mijn eigen geld! Maar zo ver zijn we nog niet.

Het is voor buitenstaanders riskant om kinderen kleding cadeau te geven. Soms vindt de moeder het mooi, maar het kind niet en dan voelt de moeder zich verplicht het kind het kledingstuk toch aan te trekken omdat het anders zo ondankbaar staat tegenover de gever. Of andersom: het kind is er blij mee terwijl de moeder het niks vindt, en dan hebben we uw lastige parket.

Besteedt u er niet te veel aandacht aan. Wie weet, vergeet uw dochter het ook en dan kunnen deze kleren rustig achter in de kast liggen te vegeteren. U kunt ook best zeggen dat u dit niet zo goed bij haar vindt passen. Zolang ze zich iets van uw oordeel aantrekt, krijgt u uw zin. Als uw dochter het wel prachtig vindt, dan is er weinig wat u ertegen kunt ondernemen. Ook zonder dit cadeau-exemplaar had uw dochter vroeg of laat op eigen kracht de tijgerprint ontdekt. Heel veel tienermeisjes maken een fase van tijgerprints door. Soms duurt die wel tot in hun jaren dertig. De tijger is mooi, sterk en sexy – er zijn naargeestiger symbolen om mee te experimenteren.

Artikelen in Cadeaus, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan