Spring naar inhoud


Dochter beter dan zoon?

Beste Beatrijs

Je hoort en leest eindeloos veel verhalen over de moeder-dochter-relatie: hoe bijzonder die is, en dat dochters later bij je blijven, terwijl je zonen kwijtraakt. Vriendinnen zeggen steeds dat een kleinkind van je dochter veel leuker is dan van je zoon. Zelf heb ik alleen twee zonen en ik word hier een beetje depressief van. Is een moeder-zoon-relatie dan niet bijzonder en mis je dus wat als je geen dochter hebt?

Moeder zonder dochter

Beste Moeder zonder,

Maak u niet bezorgd, het zijn onzinverhalen. Een moeder-zoon relatie is even bijzonder als een moeder-dochter relatie. De mate waarin een oma betrokken is bij de geboorte en het leven van een kleinkind hangt van heel andere dingen af. In de eerste plaats van de fysieke afstand. Als je aan de andere kant van het land woont, is er minder contact dan wanneer je vlakbij elkaar woont. Verder hangt het af van de warmte die er bestaat tussen de moeder en het volwassen geworden kind (zoon of dochter, maakt niet uit). De ene volwassene gaat veel vertrouwelijker om met zijn of haar moeder dan de andere. Als de band tussen moeder en volwassen kind goed is, dan zal een kleinkind de vreugde alleen maar verhogen. Als de band tussen moeder en volwassen kind niet zo geweldig is, kan de geboorte van een kleinkind voor verbetering zorgen.

Onderschat niet het belang van de verhouding tussen moeder en schoonzoon/-dochter. Als die goed is, dan is het veel makkelijker voor oma om een goede band met het kleinkind op te bouwen, dan wanneer ze weinig met elkaar op hebben. Hoe aardiger iedereen elkaar vindt, hoe beter het gaat. Dat is in ieder geval veel belangrijker dan of je nu een zoon of een dochter hebt. Als de verhouding met uw twee zonen en schoondochters in orde is, dan krijgt u net zo’n bloeiend oma-bestaan als uw vriendinnen-met-dochters. Laat u niets wijsmaken!

Artikelen in Kinderopvoeding, Ouders en volwassen kinderen.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. emma schrijft

  Mag ik een kanttekening maken…Ik denk namelijk wel dat je als moeder van een dochter bevoorrecht bent. (helaas?) Stel je dochter heeft een kind,je dochter gaat scheiden….ik denk dat je als oma je kleinkind naderhand vaker te zien krijgt dan de oma (of opa) aan vaders kant. Meestal blijft het kind bij de moeder en krijgt vader het kind dan om het weekend eens thuis. Dat is niet veel en dus blijft er ook niet veel tijd over voor die opa en oma,van vaders kant.
  Of denk ik nu te donker? Ik heb sowieso geen ouders of schoonouders,dus nakijken kan ik het niet.

 2. Dochter schrijft

  De ‘match’ tussen de karakters is waar het om gaat. Ik kan goed met mijn moeder opschieten en bots soms met mijn vader. Dit is zuiver een kwestie van persoonlijkheden die iets teveel op elkaar lijken in bepaalde opzichten, het had evengoed andersom kunnen zijn.
  Wat harteloos van uw vriendinnen om te beweren dat een kleinkind van een zoon minder leuk is. Ieder kind is toch uniek en een mix van zijn/haar ouders?!
  Laat u niet verdrietig maken door onzinverhalen. Is uw verstandhouding met uw zonen goed, dan is dat juist iets om gelukkig mee te zijn en het is bovendien meer dan sommige moeders (met zoons én dochters) kunnen zeggen.Sommige HTML is toegestaan