Spring naar inhoud


Afgewezen door dochter van nieuwe vriendin

Beste Beatrijs,

Ik ben gescheiden en heb elke veertien dagen mijn twee kinderen een lang weekend. Nu heb ik weer een vrouw ontmoet, met wie ik verder wil, maar zij heeft een dochter van acht, die mij niet accepteert. Wat ik ook zeg of doe, ze kwetst of negeert me. Ik ben ten einde raad, want samenwonen is nu beslist niet haalbaar. Hoe moet ik me opstellen? Is er soms een bureau voor dit soort zaken en/of moet ik met mijn vriendin en dochter in therapie?

Nieuwe papa

Beste Nieuwe papa,

U moet dat samenwonen voorlopig maar uit uw hoofd zetten. De dochter van uw vriendin ziet u als een indringer, waar het kind gelijk in heeft – eerst is haar vader uit haar dagelijkse leven verdwenen en vervolgens legt haar moeder het met een vreemde aan. Kinderen hechten aan exclusiviteit en permanentie. Haar gevoelens van frustratie en woede projecteert zij op u en dat zal nog wel even zo blijven. Hoe zit het trouwens met uw eigen kinderen? Zijn die wel enthousiast over uw samenwoonplannen?

Voorlopig kunt u het beter bij een Lat-relatie houden en moet u vooral veel geduld betrachten. Een kind van die leeftijd heeft minstens een jaar, soms twee jaar nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. In die tijd moet u zich terughoudend en afwachtend opstellen. Niet haar gaan zitten opvoeden en vooral ook niet proberen haar gunst of liefde te winnen, want minachting zal uw deel zijn. Het kind weet heus wel dat het u om haar moeder te doen is, niet om haar. Haar moeder kan haar intussen wel duidelijk maken dat u, haar nieuwe vriend, niet weggaat en zich niet zal laten wegjagen. Of de dochter nou dwarsligt, bokkig is of niet, de relatie blijft bestaan. Ook moet de moeder beleefdheid van haar dochter eisen. Het kind moet antwoorden, als u wat vraagt, en normaal tegen u doen, zoals ze ook tegen andere bekende volwassenen doet. Op negeren, kwetsen, beledigen staat straf. Na een aantal maanden, als de beleefdheid routine is geworden, wordt het misschien af en toe per ongeluk even gezellig en op een gegeven moment weet het kind niet beter meer of dit is de nieuwe vriend van haar moeder – geen papa. Pas dan kan er eventueel tot samenwonen worden overgegaan. Maar eerst dus heel veel geduld.

Artikelen in Kinderopvoeding, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan