Spring naar inhoud


Afgewezen wegens homo-vriend

Beste Beatrijs,

Ik (man, zestiger) kom uit een groot gezin. Sinds de dood van een broer en een zus heb ik met mijn overgebleven broer en drie zussen regelmatig familiebijeenkomsten om contact te houden. Vanzelfsprekend zijn hun echtgenoten daar ook en de weduwe van de overleden broer en de weduwnaar van de overleden zuster komen ook altijd. Omdat twee van mijn zussen moeite hebben met mijn leefsituatie (sinds enkele jaren woon ik samen met een Koreaanse man), ga ik meestal zonder mijn vriend naar deze bijeenkomsten, hoewel hij ook wel eens is meegegaan naar mijn (verweduwde) schoonzuster en weduwnaar-zwager. Bij beiden voelen wij ons welkom. Onlangs echter liet een zus via een andere zus weten dat ze niet naar familiebijeenkomsten zou gaan waar mijn partner zou komen, ‘omdat zij het op dit ogenblik niet aankon.’ Nu die afwijzing zo uitdrukkelijk geformuleerd is, zij het niet rechtstreeks tegen mij, heb ik een dilemma: ga ik niet, dan is het of ik de familie in de steek laat. Ga ik wel dan heb ik het gevoel mijn partner (met wie ik het geluk gevonden heb) te verloochenen. Ik voel me gechanteerd en tegelijk ontkend in wie ik ben. Hoe kan ik dit oplossen?

Gemangeld tussen familie en partner

Beste Gemangeld,

U vraagt waar uw loyaliteit dient te liggen, bij uw familie, die zich de wet laat voorschrijven door uw discriminerende zuster, of bij uw partner. Daar lijkt mij geen twijfel over mogelijk: bij uw partner. U bent al te ver gegaan door in het verleden uit eigen beweging rekening te houden met de absurde gevoeligheid van uw zusters. U laat uw partner thuis omdat uw twee zussen niet tegen de aanblik van een Koreaanse homo kunnen? Met permissie, maar waarom zou u uzelf én uw partner zo vernederen? Zelfs de Koningin ontvangt tegenwoordig homostellen ten paleize. Als de aanwezigheid van uw partner uw zuster doet flauwvallen, kokhalzen of als die anderszins bedreigend is voor haar geestelijke gezondheid, dan is zij het die thuis moet blijven. Het lijkt voor haar trouwens raadzaam om de rest van haar leven permanent binnen te blijven met de dekens over haar hoofd. Zodra ze immers een voet buiten de deur zet, zou ze wel eens een homo tegen kunnen komen. Op de tramhalte, in winkels, in de bioscoop, werkelijk waar, ze zitten overal! Laat uw familie weten dat u nergens heengaat waar uw vriend in principe niet welkom is. Aan uw broer en de rest van de familie vervolgens de taak om zich op hun beurt loyaal met u te betonen. Iemand moet de zus met homovrees vertellen dat ze moet ophouden met die onzin en dat er niets engs zal gebeuren, als uw vriend ook op de sofa zit en meedoet met thee drinken.

Artikelen in Broers en zussen, Liefde en relaties.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Johannes schrijft

    Kan die zuster uw aanblik wel verdragen, want u bent immers ook homo? Het is verschrikkelijk dat dit in ons land nog voorkomt, zulke schaamteloze homohaat. BAH!Sommige HTML is toegestaan