Spring naar inhoud


Geen vrienden

Beste Beatrijs,

Mijn eerste drie jaren op de middelbare school waren zorgeloos; ik had twee vrienden met wie ik veel plezier had. Zij gingen naar 4-vwo en ik naar 4-havo. Ik ben nooit jaloers op ze geweest maar was wel verdrietig om mijn eigen prestaties. De vierde klas ging moeilijk, contacten met andere klasgenoten bleven vaag. De vijfde klas gaat ook niet plezierig, ik voel me vrij eenzaam. Ik heb eigenlijk steeds meer behoefte aan een goede vriend in plaats van die virtuele contacten via chatten en e-mail met personen die elders in het land wonen. Ik heb nog steeds wel contact met mijn vroegere vrienden, maar het beperkt zich tot een praatje hoe het met elkaar gaat. Ik vraag me af of en hoe ik aan andere vrienden kan komen of hoe ik mijn vriendschappen misschien intensiever kan laten worden. Soms heb ik ook het gevoel dat er weinig is om over te praten.

Eenzame jongen van 17

Beste Eenzame jongen,

Voor dat halve jaar dat je nog op de middelbare school zit, moet je maar geen energie steken in het vinden of ontwikkelen van nieuwe vriendschappen. Dat heeft geen zin meer. Na je eindexamen kom je heel ergens anders terecht.Wel kun je proberen de vriendschap met je twee oude vrienden een beetje leven in te blazen door dingen met ze te doen. Niet alleen maar praten, bedoel ik. Hebben jullie een gemeenschappelijk interesse, naar voetballen kijken, naar de film gaan, schaken, naar muziekoptredens gaan, fietsen, met computers klooien? Stel dan voor om zoiets te gaan doen in het weekend, met één vriend of met allebei.

Voor de tijd na je eindexamen raad ik je aan om jezelf te dwingen het huis uit te gaan en iets sociaals te doen. Maakt niet uit wat. Besteed zo min mogelijk tijd, liefst helemaal niet meer, aan chatten en virtuele contacten, want dat is echt een armzalige tijdpassering, vergeleken met de mensen die levend voor je staan. Beter een onbenullig geintje met een studiegenoot in de kantine dan diepgaand e-mailverkeer met een zielsverwante computerschim. Doe mee met activiteiten die er binnen of naast je opleiding plaatsvinden. Word lid van een (studenten)vereniging of een sportclub. Zorg ervoor dat je vrije tijd helemaal dichtgetimmerd zit met sociale activiteiten. Thuis zitten moet alleen gebeuren bij uiterste noodzaak, bijvoorbeeld omdat er een tentamen aankomt.

Als je je op zo’n voedzaam sociaal dieet stelt, kom je vanzelf mensen tegen met wie je bevriend raakt. Als je die gevonden hebt na een paar maanden, kun je het overladen sociale programma wat gaan terugsnoeien. Houd dan op met wat te veel is. Dan zul je trouwens ook wat meer tijd aan je studie moeten gaan besteden. Maar je vrienden heb je dan binnen.

Artikelen in Internet en e-mail, Scholen en verenigingen, Tieners, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan