Spring naar inhoud


Tiener zonder vrienden

Beste Beatrijs,

Ik ben een jongen van 17 jaar en ik voel me eenzaam. Ik ben van mezelf erg stil en maak moeilijk contact. Ik denk vaak dat andere mensen negatief over mij denken, je kan zelfs zeggen dat ik bang ben voor mensen. Ik heb maar één vriend die ik geregeld zie, omdat we samen sporten. Ik kan alles kwijt bij hem, maar hij heeft ook zijn eigen vriendenkring en ik wil hem niet langer tot last zijn met mijn problemen. Dit jaar heb ik het vmbo afgerond en ik ga nu naar een vervolgopleiding. Ik ben bang dat ik daar ook geen vrienden krijg.

Geen vrienden

Beste Geen vrienden,

Een nieuwe opleiding is de beste kans om dingen anders aan te pakken in je leven. Denk van tevoren niet dat het wel zal mislukken. Om te beginnen moet je je niet druk maken over ‘wat andere mensen van je zullen denken.’ Ze denken helemaal niks, want ze zijn vooral met zichzelf bezig. Dat doe jij ook (blijkt uit je e-mail), en je kunt ervan uitgaan dat je niet heel anders bent dan andere mensen. Oké, je bent misschien wat stiller, maar daar is niets mis mee. Niet iedereen hoeft haantje-de-voorste zijn. Over je ene vriend schrijf je: ‘ik wil hem niet langer tot last zijn met mijn problemen.’ Dit is niet de goede instelling. Je hebt geen problemen, je zit alleen te piekeren over wat andere mensen van je vinden en ik kan het niet genoeg benadrukken: die andere mensen denken niet over jou na, ze zijn met zichzelf bezig. Voor iedereen is het een nieuwe opleiding, iedereen voelt zich onwennig en moet nieuwe mensen leren kennen. Ze zitten daar allemaal precies zoals jij!

Anderen zullen jou interessanter vinden, als jij je met hen bezighoudt in plaats van dat je stilletjes over jezelf tobt. Als jij aan een andere jongen vragen stelt (wat vind je van die leraar? woon je hier ver vandaan? wat doe jij meestal in het weekend? op welke school heb je gezeten? welke muziek vind je leuk? of iets anders simpels), dan zegt hij wel iets terug en dan krijg je een gesprek. Het maakt niet uit wat je zegt, áls je maar iets zegt. Ook al duurt het maar twee minuten, het is meer dan niets. Zet het gesprek voort de dag daarna, en daarna weer, en voordat je het weet, gaan jullie samen of met een groepje iets afspreken en heb je nieuwe vrienden. Neem je voor om op je nieuwe opleiding in je nieuwe klas de eerste week elke dag met tenminste één persoon te praten. De dag daarna met weer een ander. Stel vragen, luister, zeg iets terug, elke dag weer, en het komt goed.

Artikelen in Scholen en verenigingen, Tieners, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. John Slenter schrijft

    IJzersterk dit, tien jaar later nog steeds waar.Sommige HTML is toegestaan