Spring naar inhoud


Verlegen tiener

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 14 jaar en ben heel erg verlegen. Vooral in de klas durf ik haast niks te zeggen. Tegen jongens praat ik eigenlijk niet, omdat ik bang ben dat ze mij toch maar raar en niet aardig vinden. Bij ons op school zitten heel veel meisjes met van die grote monden en dan denk ik altijd: ‘waarom heb ik dat nou niet?’ Ook als kinderen een vervelende opmerking maken, denk ik daar een paar weken later nog aan. Of als kinderen een keertje niet zo aardig doen, denk ik meteen: ‘die mag mij niet’, terwijl ze het misschien wel helemaal niet zo bedoeld hadden. Als iemand heel erg stom heeft gedaan, vooral als het om jongens gaat, durf ik daar eigenlijk niks meer tegen te zeggen. Wat kan ik hier nou het beste aan doen?

Was ik maar niet zo verlegen!

Beste Was ik maar,

Maak je er geen zorgen over. Verlegenheid is geen slechte eigenschap. Het is weliswaar niet modern om verlegen te zijn (je hoort je assertief op te stellen en jezelf te uiten), maar verlegen kinderen zijn wel vaak aardiger. Ze zijn gevoeliger, denken meer na over van alles en zijn gewoon vaak leuker dan degenen met de grote mond. Ze hebben wat meer tijd nodig, dat is alles.

Het enige waar je mee moet ophouden is piekeren of ze je wel aardig vinden. Onthoud dat de meeste kinderen (en volwassenen trouwens ook) veel meer met zichzelf bezig zijn dan dat ze over anderen nadenken. Als ze iets vervelends tegen je zeggen, betekent dat meestal niets bijzonders. De dag daarna zijn ze dat allang weer vergeten, omdat ze met zichzelf en hun eigen problemen bezig zijn en niet met jou, zeker niet met jou. De gedachte dat je klasgenoten zichzelf belangrijker en interessanter vinden dan jou, zal je de vrijheid geven om je minder van hen aan te trekken. Wanneer je vrede met jezelf hebt, zul je het ook minder moeilijk vinden om af en toe wél je mond open te doen in de klas of klasgenoten aan te spreken. Zodra de mening van anderen je niet zoveel meer kan schelen, voel je je vrijer om te zeggen wat in je hoofd opkomt. Wat de jongens betreft: troost je, er zijn er ook die een beetje bang zijn voor grote monden en juist verlegen meisjes leuk vinden. Tezijnertijd kom je die vanzelf tegen.

Artikelen in Scholen en verenigingen, Tieners.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan