Spring naar inhoud


Verlegen en onzeker

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 18 en heel onzeker en verlegen. Als ik met anderen ben, vraag ik me voortdurend af of ik wel interessant genoeg ben. Ik ben steeds bang om afgewezen te worden omdat ik niet genoeg zeg. Ik weet ook niet goed wat ik moet zeggen tegen mensen. Terwijl ik niets liever zou willen dan vrienden hebben waar ik mezelf kan zijn en bij wie ik me op mijn gemak voel. Als ik alleen ben, vermaak ik me prima en ben ik doorgaans gelukkiger dan wanneer ik met mensen omga, omdat ik me dan nergens zorgen over hoef te maken. Ik heb mezelf aanvaard en houd van wie ik ben, maar toch ben ik onzeker. Ik weet echt niet wat ik moet doen en ik hoop dat u mij misschien een beetje in de juiste richting kan sturen.

Verlegen en onzeker

Beste Verlegen en onzeker,

Je kunt goed alleen zijn en jezelf amuseren. Dat is een mooie en nuttige eigenschap. Je moet alleen uitkijken dat je deze neiging niet gaat gebruiken als een vlucht voor andere mensen. In het leven kun je niet alles op je eentje af en sociale contacten zijn ook belangrijk. Het is dus belangrijk dat je verlegenheid binnen de perken blijft. Een manier om dat aan te pakken zou kunnen zijn om verlegenheid en onzekerheid niet langer als een probleem te beschouwen. Houd gewoon op met erover na te denken. Je draait toch alleen maar in kringetjes rond en dat werkt verlammend. Houd jezelf voor dat het  niet erg is om verlegen te zijn. Er zijn veel buitengewoon sympathieke mensen die verlegen zijn – je bent heus niet de enige. Als je iets wil zeggen in gezelschap, doe dat dan zonder er van tevoren over na te denken. Als je niets te zeggen hebt, dan zeg je niets – ook geen ramp. Wees ervan verzekerd dat de meeste mensen om je heen meer met zichzelf bezig zijn dan met jou. Dat besef kan bevrijdend werken.

Als je niet weet waarover je moet praten met andere mensen, kan het handig zijn om wat meer dingen te doen. Activiteiten en hobbies zijn vaak een uitkomst voor verlegen mensen, want dan doen ze iets samen met anderen en die gedeelde belanstelling vormt meteen een geschikt uitgangspunt voor gesprekken. Blijf vooral niet achter de computer hangen, maar ga op dansles, neem een bijbaantje, doe een debate-cursus, word lid van een milieuclub of een jongeren-politieke partij of ga op een teamsport met drie keer per week trainingen. Dat haalt je gedachten weg van jezelf en richt ze naar buiten. Hoe minder je over jezelf nadenkt en hoe meer je geconcentreerd bezig bent met activiteiten in groepsverband, hoe minder last je van verlegenheid zult hebben.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. verlegen vrouw schrijft

  Beste Verlegen en Onzeker,
  Ik hoop dat je iets aan de reactie van Beatrijs hebt.
  Ik kan me goed voorstellen dat je deze gevoelens hebt (ben zelf ook relatief onzeker).
  Wat mij geholpen heeft is lid worden van de vereniging van verlegen mensen (website: http://www.verlegenmensen.nl).
  Misschien is dit een leuke/nuttige aanvullende tip.

 2. Gus schrijft

  Beste Verlegen en Onzeker,
  Een mogelijke oplossing voor jouw verlegenheid en onzekerheid:
  Ga op zoek naar een verlegen persoon en probeer de verlegenheid van deze persoon te genezen door je te kwetsbaar op te stellen tegenover deze persoon (dat wil zeggen, door te praten met hem/haar over jezelf).
  Zie verder het artikel “Hulp voor Verlegen Vrouwen”:
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/80713-hulp-voor-verlegen-vrouwen.htmlSommige HTML is toegestaan