Spring naar inhoud


Verlegen kind

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van acht is op school zeer terughoudend en aangepast. Met de juf, bij wie ze nu anderhalf jaar in de klas zit, maakt ze nauwelijks contact. Van haar vorige juffen, allemaal 45-plus vrouwen, hield zij zich ook afzijdig. De juffen benoemen het als een probleem van haar. Enerzijds overweeg ik mijn dochter thuis een assertiviteitstraining te geven – anderzijds heb ik ook veel vertrouwen in haar oordeelsvermogen. Ik weet niet zo goed raad hiermee. Zij is in het algemeen tegenover volwassenen terughoudend, maar niet tegen alle volwassenen.

Pushen of niet?

Beste Pushen of,

Uw dochter is verlegen en aangepast. Daar is niks mis mee. Ze ligt niet dwars en houdt zich rustig. Wat wil een juf nog meer? Vroeger hadden leraren niets liever in de klas dan onopvallende kinderen die zich gedeisd hielden. Nu wordt juist het spontane, aanhankelijke kind leuk gevonden en aangemoedigd. Maar niet alle kinderen zijn spontaan en er zijn er ook die prima kunnen leren zonder warm contact.

Ga vooral niet zelf sleutelen met amateur-assertiviteitstrainingen. Dat is een geheide manier om uw dochter onzeker te maken. Laat haar met rust. Het is haar goed recht om niet uit haar schulp te wilen komen tegenover de leerkracht of andere volwassenen. Zolang ze met haar ouders een goede verhouding heeft, en zolang ze genoeg vriendinnetjes heeft om mee te spelen, is er geen reden tot zorg.

Artikelen in Kinderopvoeding, Scholen en verenigingen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan