Spring naar inhoud


Verlegen tiener

Beste Beatrijs,

Veel leraren op mijn school denken dat ik met een probleem rondloop, omdat ik niet veel zeg in de klas. Dat klopt wel, ik zeg ook niet veel in de klas. Wat kan ik doen om wel veel te zeggen? Ik wil niet stil en verlegen en teruggetrokken worden genoemd. Wilt u zo snel mogelijk reageren.

Verlegen tiener

Beste Verlegen,

Je laatste zin klinkt niet erg verlegen, integendeel, hij komt nogal dwingend en bars over. Ik geef je in overweging dat dit niet de manier is om onbekende mensen aan te schrijven. Dan kun je beter slijmen. Als je iets van iemand wilt, dan moet je je op een beleefde manier tot hem of haar richten, anders loop je de kans dat ze je brief of e-mail direct in de prullenbak gooien. Dat had ik zelf ook bijna gedaan. Maar omdat dit zinnetje zo in tegenspraak is met je verlegenheidsprobleem, dacht ik: het zal wel door onnozelheid komen.

Goed dan, verlegenheid. Op zichzelf is het niet erg als mensen verlegen zijn. Het is geen slechte eigenschap. Verlegen mensen denken na voor ze iets zeggen, want ze willen geen stommiteiten uitkramen. Als er groepsdiscussies zijn in de klas, dan wordt de discussie meestal door vijf of zes mensen gevoerd en de rest zit te luisteren of te slapen of denkt aan heel andere dingen. Zo gaat dat nu eenmaal. Voor verlegen mensen is het moeilijk om ertussen te komen, want ze luisteren naar wat er gezegd wordt, en als ze zelf iets willen zeggen, is er alweer iemand anders aan het woord, naar wie ze ook weer gaan luisteren.

Vraag je af wat je precies wilt. Je schreef dat je niet door leraren of anderen verlegen of teruggetrokken genoemd wil worden. Waarom eigenlijk niet? Als je dat nou bent, dan is daar toch niets mis mee? Niet iedereen hoeft haantje de voorste te zijn.

Stel aan de andere kant dat je weliswaar verlegen bent, maar toch ook af en toe wilt zeggen wat je op je hart ligt, bijvoorbeeld in een groepsdiscussie. Dan heb ik een tip voor je: houd op een gegeven ogenblik op met luisteren naar anderen. Formuleer voor jezelf in je hoofd wat je precies wil gaan zeggen. Luister niet naar de inhoud van wat iemand anders zegt, maar alleen naar de toon van spreken, waarin je op een zeker moment hoort dat hij/zij bijna aan het eind is van z’n opmerking. Haal dan diep adem, spring in de discussie en zeg wat je te zeggen hebt. Als je dit regelmatig oefent, dan zet je je langzaam over je verlegenheid heen.

Artikelen in Scholen en verenigingen, Tieners.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. laar schrijft

    Beste Beatrijs,

    Ik snap het wel dat ze niet verlegen en teruggetrokken genoemd wil worden. Ik heb hetzelfde probleem, maar ik heb het niet zo erg op school, maar ook in mijn familie, werk en tegen over onbekende mensen. Het is niet leuk wanneer je moeder je na doet hoe jij verlegen reageert tegen over andere mensen. Ik voel me dan heel rot en heb geen zelf vertrouwen. Ik praat ook heel zacht, maar het lukt mij niet anders. Als ik dan andere mensen goed en duidelijk hoor praten op mijn werk tegenover de klanten zou ik willen dat ik dat ook kon. Het liefst zou ik een wonder pilletje willen innemen om mijn verlegenheid weg te werken.

  2. johannes (verlegen type) schrijft

    Beste laar, misschien ben je wel zo verlegen OMDAT je moeder je belachelijk maakt. van zoiets kruip je in je schulp. een gedachte helpt: realiseer je dat jij OK bent zoals je bent. ook verlegen mensen worden opgemerkt en er zijn ook mensen die verlegen mensen aardig vinden. en bespreek het misschien eens met je moeder, dat ze jou een slecht gevoel geeft door je na te doen.



Sommige HTML is toegestaan