Spring naar inhoud


Vriendin is dwingeland

Beste Beatrijs,

Een vriendin van mij heeft sinds kort een baantje bij een internetprovider. Ze probeert mij nu over te halen om over te stappen op ‘haar’ provider. Zij krijgt provisie voor iedere klant die zij binnenhaalt. Hoewel het voor mij wel ietsje goedkoper (paar euro per maand) zou zijn om te veranderen, heb ik haar gezegd dat ik het liever niet doe, omdat ik tevreden ben met mijn huidige aanbieder en thuis nauwelijks van internet gebruik maak. Zij reageerde nogal gepikeerd: hoe kan ik nou niet een vriendin willen helpen, terwijl het mij zelf nog wat oplevert ook? Ik begrijp haar standpunt wel, maar vind de manier waarop ze me probeert over te halen niet prettig. Graag zou ik uw mening hierover willen weten.

Onder druk gezet

Beste Onder druk,

Tussen vrienden moeten zich geen zakelijke transacties afspelen. Als u uw huis verkoopt, dan doet u dat aan de hoogste bieder en niet aan een vriend voor een vriendenprijsje. Als uw vriendin provisie krijgt voor elke klant die zij werft, dan moet zij goed haar best doen om klanten te werven, en niet haar familie- en vriendenkring gaan uitmelken. Stel je voor dat een encyclopedieverkoper zijn adresboekje ging afbellen in plaats van de deuren langs, zoals het hoort. U hebt geen enkele verplichting om op haar voorstel in te gaan. Sterker nog, u hoeft niet eens een reden aan te voeren waarom u het niet doet. U kunt eenvoudig zeggen: Nee, dank je, ik ben tevreden met wat ik heb.

Artikelen in Internet en e-mail, Vrienden en kennissen, Zakelijke relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan