Spring naar inhoud


Harteloze vriendin

Beste Beatrijs,

Regelmatig stuur ik via de mail petities door naar vrienden en familie met het verzoek om te tekenen. Kort geleden deed ik dat met een noodoproep van Amnesty International. Ik ga ervan uit dat mensen met een hart zo’n petitie willen steunen. Toch kreeg ik een negatieve reactie van een vriendin die ik al heel lang ken. Zij schrijft dat ze zich schuldig en ongemakkelijk voelt als ze niet tekent en of ik haar daarom uit mijn adressenlijst wil halen. Dat kwam op mij heel bot en onaangenaam over. Ik liet haar weten dat ik in haar teleurgesteld ben, want waarom zou je níet voor iets goeds willen tekenen? Zij zegt dat ze zich vrij wil voelen en dat ze liever zelf haar mening vormt. Zij begrijpt niet waarom ik teleurgesteld ben en dat verbaast mij dan weer! Ook al zijn we al vijftig jaar goed bevriend, uit deze botsing blijkt hoe verschillend we zijn als het erop aankomt. Kunt u me helpen haar te begrijpen en niet boos te worden?

Petities rondmailen

Beste Petities rondmailen,

Uw vriendin is iemand met een hekel aan oproepen via internet om ergens een handtekening onder te zetten. Dat maakt haar niet tot een slecht mens. Van het vrijblijvend plaatsen van elektronische handtekeningen kun je je best afvragen wat voor zin het heeft behalve dat het de persoon die ergens op klikt tijdelijk een goed gevoel geeft.

Er zijn mensen die niets liever willen dan hun betrokkenheid uiten via handtekeningenacties op internet en er zijn mensen die er niks in zien. Het ene type is niet moreel hoogstaander dan het andere. Misschien geeft uw vriendin wel handenvol geld aan goede doelen of zet ze zich als vrijwilliger ergens voor in met concrete werkzaamheden. Hoe dit ook zij, als uw vriendin zegt dat zij haar eigen oordeel kan vormen en geen opvoedende informatie van uw kant nodig heeft, lijkt het me goed om haar wens te respecteren en er vooral geen karakterkwestie van te maken. Zij ziet niets in internetpetities of sociale-media-solidariteit en ze stelt geen prijs op rondzend-e-mails (propaganda) van bekenden. Niet iedereen hoeft toch precies hetzelfde goed en belangrijk vinden als wat u goed en belangrijk vindt? U hebt vast andere raakpunten met uw vriendin om bevriend met haar te zijn. Schrap de rondzendmailtjes uit uw vriendschap met haar en draag haar dit specifieke gebrek aan sociale betrokkenheid verder niet na.

Artikelen in Internet en e-mail, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Theodoor schrijft

  “Ik ga ervan uit dat mensen met een hart zo’n petitie willen steunen.” Vraag me af of briefschrijfster zelf wel een hart heeft. Drammen (en hyper-emotioneel reageren) kan ze wel goed. Inbeelden hoe dat is voor anderen niet.
  Ook enig inzicht dat een perceptie van “negatieve” reactie’ (“heel bot en onaangenaam overkomen”), best wel eens de oorsprong in jezef kan hebben, en weinig met de vriedin van doen hoeft te hebben,. De vriendin legt het toch helder uit.”dat ze zich schuldig en ongemakkelijk voelt “, enige invoelen lijkt me op zijn plek ipv gepikeerd raken.

  Je kan nog zoveel aan Amnesty geven als je wilt, maar een betere wereld begint toch echt bij jezelf. Diktaturen beginnen ook bij jezelf.

 2. Tamara schrijft

  Beste petities rondmailen,

  Ik kan me de reactie van uw vriendin helemaal voorstellen, u lijkt wel een jehova’s getuige. Laat iedereen voor zichzelf bepalen waar hij of zij een handtekening onder wil zetten. En stop met spammen, het kan nogal opdringerig overkomen.

 3. Maggie schrijft

  Het rondsturen van petities valt voor mij onder dezelfde noemer als de ongewenste kettingbrieven. “Als je dit niet aan 10 vrienden doorstuurt dan… “ Ik kan me heel goed voorstellen dat uw vriendin hier last van heeft en zich schuldig voelt als ze niet tekent of niet doorstuurt. Ik vind het trouwens erg aanmatigend om uberhaupt petities of wat dan ook in bulk naar uw vrienden te versturen. En dan ook nog te zeggen dat “mensen met een hart toch wel zullen tekenen”! Volkomen geschift!! Niet iedereen heeft dezelfde belangstelling, niet iedereen heeft behoefte om op internet maar van alles te tekenen. Hou t bij u zelf en val anderen niet lastig! Maak desnoods een facebookpagina waar u opzet wat u doet en waar u mee bezig bent en zet daar een linkje bij voor mensen die interesse hebben, maar val uw vrienden niet in hun privé mail lastig.

 4. Jessica schrijft

  Het vervelende van dit soort petities is ook dat je iig je emailadres moet invullen en soms ook je woonadres. Dan kom je dus in het (email) adressen bestand van het goede doel en zul je vaak nog jaren achtervolgt worden met brieven en e-mails voor een financiële bijdrage/lidmaatschap ect

 5. Heni schrijft

  Bij veel van de acties op internet staat dat u het door ‘moet’ sturen, dat hoeft u niet klakkeloos op te volgen!

 6. Nettie schrijft

  Beste Petities rondmailen,
  Zoek het bij uzelf. U bent teleurgesteld in uw VERWACHTINGEN van uw vriendin. Daar is niet uw vriendin verantwoordelijk voor – met andere woorden: u mag haar dat niet verwijten! – maar uzelf. Mensen verwachten vaak dingen van anderen, waar die anderen meestal niet eens weet van hebben! Hoe kun je dat dan verwijten? Wie niets verwacht, wordt ook niet teleurgesteld.Sommige HTML is toegestaan