Spring naar inhoud


Vriendin doet geen moeite

Beste Beatrijs,

Tien jaar geleden vond ik een oude jeugdvriendin terug, toen ik reageerde op het overlijdensbericht van haar moeder in de krant. Zij was erg blij met mijn condoleancebrief, en schreef terug dat ze spijt had dat ze onze vriendschap destijds had verbroken. Ik heb haar weer teruggeschreven en over mijn leven bijgepraat. Kort daarop stuurde ze zes foto’s van haarzelf en haar (klein)kinderen. Ik heb haar daarvoor schriftelijk bedankt en daarna bleef het aan beide kanten stil. Vorig jaar vatte ik weer de moed bijeen en heb haar gebeld. Ik heb haar later ook gefeliciteerd met haar verjaardag per sms, hoewel ze niet aan mijn verjaardag denkt.

Steeds kom ik de foto’s weer tegen en vraag me dan af wat ik ermee zal doen. Binnenkort wordt ze (ook) 60 jaar en ik denk erover haar te feliciteren en die foto’s terug te sturen met de opmerking dat onze levens inmiddels te ver uit elkaar zijn gegroeid en dat ik haar het beste wens. Ik zit niet om haar vriendschap verlegen, heb voldoende andere vriendschappen. Of zou het beter zijn de foto’s te houden en totaal niets meer van me te laten horen?

Teleurgesteld in vriendin

Beste Teleurgesteld in vriendin,

Ik raad u aan om het te laten zitten. Het tien jaar geleden hernieuwde contact tussen u en uw oude vriendin bleek niet levensvatbaar. Afgezien van het heen en weer schrijven van een paar brieven plus een enkel telefoongesprek was er geen contact. U hebt elkaar zelfs niet in levenden lijve ontmoet? Daar schrijft u in ieder geval niets over.

Als u uw vriendin wil feliciteren met haar 60ste verjaardag, ga uw gang. U kunt gerust nog eens een levensteken geven. Een luchtig felicitatiekaartje toont op een vrijblijvende manier welwillendheid. Maar ga geen foto’s terugsturen! Cadeaus retourneren is een paardenmiddel dat normaal alleen wordt ingezet bij het verbreken van een liefdesrelatie. In zomaar een doodgebloede vriendschap gaat men niet zo ostentatief te werk. Als u uw bekomst hebt van uw vriendin, omdat zij het weer heeft laten afweten en alweer niets van zich laat horen, volstaat het om te zwijgen en geen contact meer met haar op te nemen.

Wanneer u niet langer over die foto’s van haar wil struikelen, kunt u ze in een envelopje ergens heel ver weg in een la opbergen of tussen de bladzijden van een boek stoppen dat u nooit meer opslaat. Of u kunt ze in de oud-papierbak gooien, daar is ook niets op tegen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan