Spring naar inhoud


Ouder tutoyeert docent

Beste Beatrijs,

Ik ben docente op een middelbare school. Onlangs had ik een gesprek met de ouders van een leerling over de resultaten van hun dochter. Moeder begon het gesprek met: ‘Ik stel voor dat wij elkaar tutoyeren.’ Ik wist niet hoe ik met goed fatsoen hierop kon antwoorden. Hoewel ik (25 jaar) half zo oud ben als deze ouders, wil ik helemaal niet getutoyeerd worden. En ik wil hen ook niet tutoyeren, omdat ik dat niet vind passen bij het soort gesprek dat gevoerd wordt: tussen leerkracht en ouders. Hoe kan ik zo’n voorstel beleefd afslaan?

Ongewenst tutoyeren

Beste Ongewenst tutoyeren,

De situatie die u beschrijft leent zich inderdaad beter voor wederzijds u zeggen dan voor tutoyeren. Vousvoyeren bevestigt uw autoriteit als lerares en handhaaft een gepaste afstand tussen de gesprekspartners. U kunt zich tegen een voorstel om te tutoyeren te weer stellen door te verwijzen naar het beleid op school. Daarbij kunt u in het midden laten of u refereert aan algemeen schoolbeleid voor de omgang met ouders of aan uw persoonlijke beleid. U zegt iets in de trant van: ‘Neemt u me niet kwalijk, maar wij [pluralis majestatis is in dit geval gepermitteerd] hebben hier op school de regel om ouders van leerlingen met ‘u’ aan te spreken.’ Verdere toelichting is overbodig. Houd in de rest van het gesprek zelf vast aan ‘u’. Mensen die consequent met ‘u’ worden aangesproken, gaan automatisch ‘u’ terugzeggen. Als ze doorgaan met tutoyeren, moet u uw schouders maar ophalen over hun gebrekkige gevoel voor verhoudingen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan