Spring naar inhoud


Vriendin steunt niet

Beste Beatrijs,

Kortgeleden is de relatie met mijn vriend stukgelopen. Erg jammer, al zat het er al aan te komen. Gelukkig steunden mijn vriendinnen mij fantastisch. Maar van één vriendin viel de reactie me echt tegen. Zij eist altijd al veel aandacht. Zelf ben ik (studente van 22) niet iemand die zich graag op de voorgrond plaatst, maar op dat moment had ik behoefte aan medeleven. Toen ik mijn verhaal deed, merkte ik dat ze maar met een half oor luisterde, nauwelijks ergens op inging en al snel over zichzelf begon. Dit viel me rauw op het dak. Zelf heb ik geregeld urenlang besteed aan het luisteren naar haar problemen, ik heb haar pas nog met een verhuizing geholpen en nu ik eens steun van haar nodig heb, laat ze het afweten. Ik besefte dat zij eigenlijk nooit iets onbaatzuchtigs voor mij heeft gedaan. Zij doet alleen iets als ze er zelf wat aan heeft. Daarbij kwam ze ook nog met een verzoek, waarbij ik haar ‘moet’ helpen, maar daar heb ik nu helemaal geen zin meer in.

Hoe moet ik hierop reageren? Moet ik haar aanspreken op haar gebrek aan steun en oprechte belangstelling? Ik heb nog wel twee jaar met haar te maken in mijn studie. Hoe wend ik, zonder dat ik zaken op de spits drijf, verzoeken af waarbij zij mij voor haar karretje dreigt te spannen? Met ‘Nee, ik kan dan niet,’ laat deze vriendin zich niet afschepen.

Afgeknapt op studievriendin

Beste Afgeknapt,

Deze vriendin betoont zich geen vriendin in de ware zin des woords. U hebt altijd voor haar klaar gestaan, maar nu u een beroep op haar doet, geeft zij niet thuis. Aan zo iemand hebt u niets. In de vriendschap gaat het om nu eens geven dan weer ontvangen. Als iemand altijd alleen maar ontvangt en nooit iets geeft, dan is er geen sprake van echte vriendschap.

Bouw wat meer afstand in in uw verhouding. Het heeft geen zin om gesprekken te gaan voeren met haar over waarom haar reactie u tegenviel en hoe teleurgesteld u bent, want ze zal het ontkennen en gepikeerd raken. Mensen geven nooit ruimhartig van zichzelf toe dat ze bot en egocentrisch ingesteld zijn. Empathie laat zich slecht afdwingen. U hebt gelukkig andere vriendinnen met wie u wel een evenwichtige verhouding hebt en met wie u uw privé-sores kunt doornemen. Deze vriendin is daar niet geschikt voor, wat niet betekent dat u haar helemaal moet afschrijven. Wie weet kunt u nog best op een oppervlakkige manier gezellig met haar omgaan. Als ze bij u aanklopt met een verzoek om hulp waar u geen zin in hebt, dan houdt u kordaat de boot af: ‘Het spijt me, maar dat komt heel slecht uit, ik heb het vreselijk druk, sorry, daar heb ik geen tijd voor, ik heb allerlei andere dingen aan mijn hoofd, ik kan je nu niet helpen.’

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan