Spring naar inhoud


Vrienden zien zonder hun dochter

Beste Beatrijs,

Wij hebben goede vrienden in Groot Brittannië, die we maar zelden zien. Nu is hun volwassen dochter met haar echtgenoot voor haar werk een jaar in Amsterdam komen te wonen. Wij verheugden ons er op onze vrienden vaker te zien, omdat zij toch af en toe hun dochter zouden bezoeken. Het probleem: Wij worden steeds bij hun dochter thuis uitgenodigd, als onze vrienden daar logeren. Het lukt almaar niet om onze vrienden een paar uur voor onszelf te hebben. Hen rechtstreeks aanspreken zou bot overkomen. ‘Voorzichtige’ aanwijzingen (‘Can we kidnap you?’) worden niet gehonoreerd. Wat te doen?

Gevangen in een extended family

Beste Gevangen,

Het vreemde is dat ik me helemaal niet kan voorstellen dat uw vrienden (en hun dochter plus echtgenoot) deze opzet wél ideaal vinden. Hoe dan ook, als u weer wordt uitgenodigd bij dochter thuis, moet u dit vriendelijk doch beslist afwimpelen. Met als reden dat u zich niet wil opdringen bij familiebijeenkomsten. Dat u niet langer de gastvrijheid van dochterlief en haar man wilt misbruiken. Dat zij allebei werkende mensen zijn die het al druk genoeg hebben met de logeerpartij en alles. Dat u graag met uw vrienden een aparte afspraak maakt, om in een restaurant te eten of bij u thuis, maar dat u nogmaals de gastvrijheid van de dochter niet langer op de proef wilt stellen.

Zolang u uw voorstel motiveert vanuit uw wens de andere partij ongenoegen te besparen, kunnen ze het niet als bot opvatten. Eerder zullen ze u dankbaar zijn (zeker de dochter en schoonzoon).

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. E.P. schrijft

    Hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag hoe te handelen bij het bezoek van mijn buitenlandse vrienden. Ik was blij verrast een persoonlijk antwoord te ontvangen; ik was ook blij verrast dat u het probleem herkenbaar genoeg achttte voor HP/De Tijd (1 juni 2001).
    Door uw advies realiseerde ik mij dat op dat soort etentjes niemand krijgt wat hij wil. Natuurlijk zit ook dochter (en schoonzoon) niet te wachten op vrienden van mummy dearest, die wil haar voor zichzelf. En terecht. En ik ook.
    Dat is de ingang!Sommige HTML is toegestaan