Spring naar inhoud


Schoonmoeder draagt ook wit op bruiloft

Beste Beatrijs,

Binnenkort ga ik trouwen met mijn vriend. Omdat ik een ivoorwitte jurk zal dragen, heb ik, voordat maar iemand een outfit had gekocht, aan de daggasten gevraagd om geen wit aan te trekken. Mijn moeder en zussen zouden dat uit zichzelf al niet doen, zeiden ze, net zo min als mijn aanstaande schoonzusters. Maar afgelopen weekend liet mijn schoonmoeder mij stralend en doordrammend enthousiast haar pakje zien dat ze had aangeschaft: helder wit jasje met blauwe rok en shirt. Haar jasje is witter dan mijn jurk! En dát terwijl ik haar uitdrukkelijk had gevraagd geen wit te dragen. Ze vroeg wat ik er van vond, maar ik was totmaal overrompeld. Ik zei maar dat het een hele mooie ‘rok’ was. Ik ben er kapot van en kan aan niets anders meer denken. Ben ik een hysterische bruid? Kan ik mijn schoonmoeder vragen het jasje niet aan te trekken?

Zum Tode betrübte bruid

Beste Zum Tode betrübt,

De regel ‘Alleen de bruid gaat in het wit’ is ervoor bedoeld dat gasten zich niet vergissen wie er hier nu eigenlijk trouwt. Als de huwelijksgasten lange, extravagante, witte jurken dragen, zouden zij in theorie de bruid kunnen zijn. Niet alle gasten (bijvoorbeeld verre familie of vrienden van de bruidegom) kennen immers de bruid.

Om verwarring te voorkomen moet de bruid als ster van de dag herkenbaar zijn en daartoe draagt zij een soort bruidsuniform, namelijk de witte jurk. Uw schoonmoeder gaat gekleed in een blauwe rok met een wit jasje. Heeft meer weg van een matrozenpak dan van een bruidstenue, lijkt mij. Uw schoonmoeder zal daarnaast zo’n jaar of twintig, dertig ouder zijn dan u. Wees gerust: niemand zal denken dat uw schoonmoeder de bruid is. Maak u niet druk. Uw schoonmoeder is niet in overtreding, tenzij ze stiekem de blauwe rok voor een witte verwisselt en een sluier over haar hoofd drapeert.

Artikelen in Bruiloft, Schoonfamilie.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan