Spring naar inhoud


Geen roomwit op bruiloft?

Beste Beatrijs,

Over een paar weken gaat een nichtje van me trouwen. Voor de gelegenheid kocht ik een beeldig roomkleurig jasje en een cognackleurige zijden broek. De bruid, hoorde ik, trouwt in een eveneens roomkleurige, lange, trouwjurk. Nu bedacht ik (64 jaar) tot mijn schrik dat ik ooit geleerd heb dat je als gast op een bruiloft, niet in het ‘wit’ van de bruid dient te verschijnen. Geldt die regel ook voor mijn jasje en moet ik het gaan ruilen voor een andere kleur?

In overtreding met roomwit?

Beste In overtreding,

De regel voor bruiloftsgasten om niet net als de bruid in het wit te verschijnen diende ervoor om elk misverstand te voorkomen over de vraag wie hier nu eigenlijk de bruid was. Niet alle genodigden kennen immers beide trouwenden en het moet in één oogopslag duidelijk zijn wie de hoofdrol speelt. Met de klassieke bruidsjurk (hagelwit, lang, sleep en sluier) is dat niet moeilijk. Maar soms hebben bruiden een wat minder formele bruidsjurk aan, die nog steeds wit is, maar kort en bloot, zonder sluier of sleep. Als er nog andere vrouwen in hagelwitte feestkledij rondlopen (die wellicht mooier zijn dan de bruid zelf), zouden gasten zich kunnen vergissen. De bruid moet ravissant zijn, en als ze dat niet van zichzelf is dan moet haar kleding die taak vervullen. Vandaar het verbod op wit voor gasten. Op haar trouwdag moet een bruid niet hoeven te concurreren om de aandacht.

Dit geldt alleen voor wit. Mocht de bruid besluiten om in het hemelsblauw te trouwen, dan gaat er geen bericht uit naar alle vrouwelijke genodigden om geen hemelsblauw aan te trekken. Als de ene conventie wordt verlaten, sneuvelt degene die daar aan zit vastgekoppeld eveneens.

Uw outfit mag dan voor de helft roomkleurig zijn – het is geen bruidstenue. Bovendien lijkt het me uiterst onwaarschijnlijk dat medegasten u, ondanks uw ongetwijfeld aantrekkelijke verschijning, op uw leeftijd met de bruid zullen verwisselen. Trek gerust uw roomwitte jasje plus cognackleurige broek aan! Het klinkt als een smaakvolle combi.

Artikelen in Bruiloft, Familie.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan