Spring naar inhoud


Onuitgenodigd naar bruiloft

Beste Beatrijs,

Onlangs trouwde een goede vriendin van mijn dochter. Het huwelijk werd ingezegend in een kerk bij mij in de buurt. Ik was daar verder niet voor uitgenodigd, maar omdat ik de bruid kende, wilde ik haar graag even zien in haar bruidsjurk. Ik ging dus naar de kerk, waar ook een heel aantal toeristen rondliep. Bij de ingang hing een bordje dat om stilte vroeg. Ik was ruim op tijd en liep ook nog wat rond. Toen mijn dochter mij zag, werd ze een beetje boos en zei dat het heel onbehoorlijk van mij was om zonder uitnodiging in de kerk te zijn. Ik stond een beetje verscholen bij een pilaar bij de ingang tot het bruidspaar arriveerde en ben daarna meteen weggegaan. Was het fout van mij om in de kerk te zijn?

Reikhalzend naar een glimp van de bruid

Beste Reikhalzend,

Bij begrafenissen, huwelijken of doopplechtigheden in de kerk zitten wel vaker onbekenden, dat wil zeggen niet-uitgenodigden, die toevallig waren binnengelopen. Een kerk is een openbare ruimte, vrij toegankelijk voor iedereen die zich wil bezinnen. Uw dochter vond dat u zich opdrong. Maar ik verzeker u dat iedereen een kerk binnen mag. U had zelfs de hele kerkdienst mogen blijven, als er genoeg plaats was. Dat was u helemaal niet van plan, want u wilde alleen maar even de bruid zien en daarna weer vertrekken, maar u had best kunnen blijven zitten om de dienst mee te maken, daar had u niemand mee ontriefd.

Los van de verontwaardiging van uw dochter kan ik me niet goed voorstellen dat het bruidsspaar zich aan uw aanwezigheid (zo hun dat al was opgevallen in de menigte) gestoord zou hebben. Hoe zouden zij er bezwaar tegen kunnen hebben dat de moeder van een goede vriendin even komt kijken, en vanuit de verte getuige is van de vreugde van die dag, zonder dat zij verder op de receptie komt en daar drankjes en hapjes gaat consumeren? Geen zinnig mens zal daar boos over worden. Als toeristen erbij mochten zijn, dan u ook.

Artikelen in Bruiloft, Kerk, Ouders en volwassen kinderen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan