Spring naar inhoud


Kleine onbeleefdheden van onbekenden

Beste Beatrijs,

Ik weet niet goed hoe ik moet omgaan met kleine onbeleefdheden van onbekenden. Recente ergernissen zijn bijvoorbeeld een jong meisje dat bij een passpiegel in een winkel recht voor me gaat staan, een vrouw die op een vol terras een terrasstoel uit mijn handen trekt en neerploft, en onvriendelijk bedienend personeel. Het zijn in feite onbelangrijke zaken, en ik ben helaas niet gevat genoeg om direct een grapje te maken over de situatie, dus in de praktijk druip ik gewoon af. Ik blijf dan echter zitten met het gevoel dat ik over me heen heb laten lopen. Hoe zou ik adequaat kunnen reageren op dergelijke kleine onbeleefdheden?

Afgebluft en sprakeloos

Beste Afgebluft,

Onbeleefdheden van onbekenden zijn buitengewoon lastig om mee om te gaan, omdat escalatie op de loer ligt. Elke reactie van de gepikeerde persoon heeft al snel iets korzeligs, waardoor de andere partij zich beledigd voelt, op zijn beurt boos reageert, u ook weer, enzovoort, totdat de ruzie daar is. Ook, misschien zelfs wel vooral grapjes kunnen verkeerd uitpakken. Denk aan: ‘Moeten we de trein halen?’ als reactie op iemand die tegen u aan botst. De kans is niet onaanzienlijk dat u dan ‘Waar bemoei je je mee?’ of ‘Had je wat?’ of ‘Hou je bek’ terugkrijgt.

Gewoon negeren bij gebrek aan beter, wat u doet, is verreweg het verstandigste. Het geeft in ieder geval geen gedonder. Dit soort uitwisselingen is meestal zonde van de tijd en genoegdoening krijgt u toch niet. Haal uw schouders op en denk bij uzelf: die persoon is niet helemaal in orde. De etiquette heeft geen handige subtiele zegswijzen paraat, waarmee u iemand fijntjes op z’n nummer kunt zetten. Iemand die op z’n nummer wordt gezet heeft dat maar al te goed in de gaten en wordt daar alleen maar agressiever van.

Als u er energie voor hebt, kunt u de methode van de quasi-onnozele proberen. Bijvoorbeeld in een geval als van de passpiegel of de terrasstoel: ‘Neemt u mij niet kwalijk, u zag natuurlijk niet dat ik hier stond/dat deze stoel bij mij hoort, wilt u alstublieft de andere spiegel nemen/ een andere stoel pakken?’ Dan stelt u zich dus superbeleefd op en doet alsof u ervan uitgaat dat een ander natuurlijk nooit van z’n leven zo’n grofheid bedoeld kan hebben als hij/zij net flikte. Heel misschien krijgt u dan een welgemeend excuus, maar meestal zullen ze op onaangename toon ‘O, sorry hoor,’ tegen u snerpen. Gaat het gesteggel niet om een caféstoel maar om iets begeerlijks als een parkeerplaats, dan kunt u maar beter helemaal van uw rechten afzien. Als u protesteert tegen iemand die het plekje inpikt, waar u net uw auto achterwaarts in wilde draaien, dan loopt u een reëel risico op een pak slaag of een mes tussen uw ribben.

Over onvriendelijke bediening in winkels of restaurants kunt u klagen bij de chef. Dat is beter dan de persoon zelf aanspreken. Een vriendelijke bediening hoort erbij in de dienstverlening en bij klachten zullen chefs hier achter de schermen werk van maken, want dit type personeel kost klanten en dat willen ze niet.

Artikelen in Het publieke domein.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan