Spring naar inhoud


Minder gezellig met onbekenden erbij

Beste Beatrijs,

Ik wil u graag de volgende situatie voorleggen: met een bevriend echtpaar hebben we afgesproken om gezamenlijk een avond door te brengen. Als locatie wordt het huis van onze vrienden gekozen. Bij aankomst blijkt dat er nog een ander stel aanwezig is, mensen die we niet eerder hebben ontmoet. Het is uiteraard geen drama, maar prettig kunnen we het niet vinden. Mijn man schiet in de stress van het idee een hele avond met onbekenden te moeten converseren. En ik vind het jammer dat het geen ongedwongen avond met intieme vrienden is geworden. We halen onze schouders op en slaan ons door de avond heen. De ene keer met meer plezier dan de andere. We zullen in de toekomst geen stappen ondernemen om het te voorkomen, maar het maakt me wel nieuwsgierig naar uw mening.

Meer zielen, minder vreugd

Beste Meer zielen, minder vreugd,

Meestal kondigen mensen aan wat voor soort avondje ze in gedachten hebben, wanneer ze iemand uitnodigen, en hoe de samenstelling van het gezelschap eruit ziet. Dit kunnen bekenden of onbekenden zijn. Soms komen genodigden voor een verrassing te staan, omdat de gastheer en -vrouw pas in een later stadium bedenken dat ze, als ze toch aan het entertainen zijn, die-en-die er ook wel bij kunnen vragen. Dat hoeven ze niet te laten accorderen door degenen die in eerste instantie werden uitgenodigd. De meeste mensen vinden het ook helemaal niet vervelend om in het huis van een bevriend stel met onbekenden te worden geconfronteerd. Dit onder het motto: de vrienden van mijn vrienden zijn mijn vrienden, ook al is het alleen maar voor die avond.

U vormt dus een betrekkelijke uitzondering op dit patroon. Wanneer u door vrienden wordt uitgenodigd, kunt u gerust vragen of er ook nog anderen komen. Dat is geen onbeleefde vraag. Gasten willen zich vaak geestelijk voorbereiden op de gelegenheid. Het probleem ‘een hekel hebben aan onbekenden’ wordt hiermee niet opgelost. U kunt moeilijk zeggen: ‘O, als we niet de enigen zijn, komen we niet’. Maar misschien helpt het een beetje als u van tevoren weet waar u aan toe bent.

De enige omstandigheid waarin u de mate van exclusiviteit en intimiteit volledig in de hand kunt houden is in uw eigen huis. Als u liever viertallenavondjes onder ons wil dan grotere gezelschappen met een of meer onbekenden erbij, moet u het zelf organiseren.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marjet schrijft

    ‘De meeste mensen vinden het ook helemaal niet vervelend om in het huis van een bevriend stel met onbekenden te worden geconfronteerd.’ Pardon? Ik denk dat de meeste mensen dat wel vervelend vinden. Als je afspreekt om een gezellig avondje met z’n vieren te houden, is het raar als er nog een (voor de bezoekende gasten onbekend) stel aanwezig blijkt te zijn, zonder aankondiging of overleg.Sommige HTML is toegestaan