Spring naar inhoud


Ex zien op bruiloft

Beste Beatrijs,

Al langere tijd ben ik gescheiden en ik heb geen contact meer met mijn ex-man. Na de scheiding is de verhouding met hem slecht gebleven. Binnenkort gaat onze zoon trouwen. Ik maak me zorgen over deze dag. Hoe moet dat bijvoorbeeld op de receptie? Moet ik samen met mijn ex naast het bruidspaar gaan staan om felicitaties in ontvangst te nemen? En de ouders van de bruid aan de andere kant? Maar ik ben hertrouwd. Moet ik dan niet met mijn huidige man daar staan? Wat zijn in dit soort gevallen de regels? Ik zie nu al op tegen het krampachtige van de situatie, terwijl het toch feest moet zijn, in elk geval voor mijn zoon en zijn vrouw.

Oog in oog met ex

Beste Oog in oog,

Als kinderen van gescheiden ouders belangrijke mijlpalen meemaken (diploma-uitreiking, trouwen, later misschien het kraambed), dan mogen de ouders daar niet bij ontbreken. Ook al is hun onderlinge verhouding niet goed, wegblijven kan niet, want ouders horen erbij. Het is dus onvermijdelijk dat u uw ex-man tegen het lijf loopt op de bruiloft van uw zoon. Een ontmoeting, waar hij waarschijnlijk ook niet reikhalzend naar uitkijkt. Voor dit soort situaties is formele beleefdheid de reddingsboei. U groet hem en dat is het wel zo’n beetje. Begin geen gesprek, behalve (als het echt niet anders kan) over het meest oppervlakkige wat er bestaat: het weer, de mooie jurk van de bruid of de prettige ambiance. Houd het ultrakort en loop zo snel mogelijk door. Er zijn genoeg andere gasten, met wie u wel een prettig gesprek kunt voeren.

U bent opnieuw getrouwd, dan is uw huidige man vanzelfsprekend ook aanwezig bij de bruiloft. Ga bij de receptierij met uw huidige man aan de ene kant van het bruidspaar staan. Uw ex (al dan niet zelf ook met nieuwe partner) kan dan aan de andere kant van het bruidspaar. De ouders van de bruid staan ofwel naast u, ofwel naast uw ex.

Als er een diner is voor intimi, houd dan een oogje op de tafelschikking. Dring erop aan bij uw zoon dat er een tafelschikking komt (men is nog wel eens geneigd dat te vergeten, en dat kan voor heel onaangename situaties zorgen) en zeg dat u zoveel mogelijk ruimte tussen u en uw ex-man wil hebben. Allebei aan dezelfde kant van de tafel, met een paar plaatsen ertussen, is al werkbaar genoeg. Vermijd uw ex zoveel mogelijk, bemoei u niet met hem, let ook niet op hem, laat u niet door hem uit uw tent lokken, maar vermaak u met de mensen van wie u het leuk vindt om ze tegen te komen. Dan kan het nog best een gezellige dag worden.

Artikelen in Bruiloft, Exen, Ouders en volwassen kinderen.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. irma schrijft

    Niet te vergeten dat het de bruiloft van uw zoon is. Hij is degene die zal zeggen of hij uw hertrouwde man naast u wil hebben staan op de receptie. Uw ex-man is de echte vader, dus ja, deze zal hoogst waarschijnlijk naast u staan. Hoe het ook mag lopen, houd het gezellig: ga niet boos staan kijken omdat u naast uw ex staat!

  2. Ellen schrijft

    Omdat de ex-man de echte vader is, hoort hij, net als de echte moeder, bij/naast zijn zoon te staan, maar daarom nog niet naast zijn ex- vrouw. Zeker niet als het contact tussen de exen nog altijd slecht is.

    Ik heb als hertrouwde moeder ook een bruiloft van een kind meegemaakt, en daarop verliep alles spontaan en naar ieders tevredenheid zoals in Beatrijs’ antwoord.Sommige HTML is toegestaan