Spring naar inhoud


Nieuwe man mag niet in receptierij

Beste Beatrijs,

Volgende maand gaat mijn zoon (30) trouwen. Ik (vrouw van 55) ben gescheiden en alweer tien jaar getrouwd. Mijn ex is niet hertrouwd. Wij ontmoeten elkaar op verjaardagen van (klein)kinderen. Het bruidspaar heeft gevraagd of ik naast mijn ex de handen wil schudden van gasten in de receptierij. In eerste instantie vond ik dat geen probleem, maar later bleek dat te betekenen dat mijn man niet in het rijtje gewenst is. Mijn man voelt zich buiten schot gezet. Ik voel het als een grote ontkenning van mijn huwelijk. We zijn er later op teruggekomen, maar het bruidspaar wil alleen de eigen ouders naast zich. Ik voel hier nu niets meer voor. Het legt een grote schaduw over het feest. Hoe hiermee om te gaan?

Mijn man mag niet meedoen

Beste Mijn man mag niet,

Dit is geen belediging. Ik begrijp dat uw man zich genegeerd voelt als rechtmatig echtgenoot, maar binnen die hele bruiloft speelt hij niet meer dan een figurantenrol. De opstelling van familieleden die handjes schudden van langs schuifelende gasten in een receptierij draait om het bruidspaar. Dat vormt de spil en degenen die ernaast staan zijn de satellieten. Welnu, uw zoon heeft een band met zijn ouders en niet zozeer met de nieuwe man van z’n moeder. Dit mag hard klinken, maar zo liggen de relaties.

Wanneer u al veel langer geleden was gescheiden en uw tweede man uw zoon had zien opgroeien, had er sprake kunnen zijn van een redelijk intieme stiefvader-stiefzoonrelatie, die uw zoon eventueel had kunnen honoreren door zijn stiefvader een plaatsje te gunnen tussen zijn intimi. Maar uw zoon was al min of meer volwassen, toen uw tweede man in uw leven kwam. Dan is de relatie stievader-zoon vanzelf veel vrijblijvender en dan heeft uw nieuwe man ook minder aanspraak op het in ontvangst nemen van felicitaties. Uw man moet hier niet zo zwaar aan tillen. Zo leuk is het nou ook weer niet om urenlang handjes van veelal onbekenden te schudden. Wanneer hij vrij in de zaal rondloopt gedurende die receptie, zal hij zich waarschijnlijk beter amuseren.

Op één punt zou u uw man nog wel ter wille kunnen zijn. Ik kan me zo voorstellen dat hij moeite heeft met de aanblik van u en uw gewezen echtgenoot die gezellig naast elkaar staan onder het gefeliciteer. Misschien heeft hij er meer vrede mee wanneer het er minder stellerig uitziet. Dit effect kan worden bereikt door de ouders van de bruid tussen u en uw ex op te stellen. Komt er een diner met tafelschikking, dan verdient uw huidige man trouwens wél een plaats temidden van de intimi.

Artikelen in Bruiloft, Huwelijk en scheiding, Ouders en volwassen kinderen, Stieffamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan