Spring naar inhoud


Oma’s nieuwe liefde

Beste Beatrijs,

Een vriendin van mij, weduwe sinds vijf jaar, heeft zich altijd sterk ingezet voor haar kinderen en kleinkinderen. Sinds enkele maanden heeft zij een nieuwe vriend. Haar kinderen, alle drie boven de 40 jaar, zijn niet blij met een nieuwe relatie van hun moeder. Dat geeft stress in de omgang. Ze willen niet komen als hij bij haar thuis is en ze willen hem ook niet toelaten in de familiekring. Haar vriend is hierdoor beledigd en ontmoedigd. Samen zijn ze heel gelukkig en zien deze nieuwe liefde als een geschenk dat door de opstelling van de kinderen bedorven wordt. Het lijkt wel alsof de kinderen hun moeder het geluk misgunnen. Hoe kan mijn vriendin dit oplossen?

Afgewezen door kinderen

Beste Afgewezen door kinderen,

Volwassen kinderen hebben wel vaker moeite met een nieuwe liefde van hun gescheiden of verweduwde ouders. Meestal wennen ze er wel aan na verloop van tijd. Deze nieuwe relatie is tamelijk recent. De moeder zou haar kinderen wat meer tijd kunnen gunnen. Als de antipathie aanhoudt, moet moeder uitzoeken wat er precies aan de hand is. Daarvoor moet ze in gesprek gaan. Niet met alle drie de kinderen tegelijk, maar met één van hen, en wel degene met wie ze het beste kan praten over de dingen van het leven, of met degene die het minst vijandig staat tegenover nieuwe vriend. Dat nieuwe vriend niet bij dat gesprek aanwezig moet zijn spreekt vanzelf. Het gesprek moet onder vier ogen gevoerd worden.

Aan die zoon of dochter vraagt ze wat precies de bezwaren zijn. Grootste kans dat het geld is. Kinderen zijn bang dat moeder opnieuw gaat trouwen in gemeenschap van goederen en dat als zij overlijdt de erfenis naar nieuwe echtgenoot gaat. Moeder zou die angst kunnen temperen door te zeggen dat er geen huwelijk wordt overwogen of, als ze wel gaan trouwen, dat dat op huwelijkse voorwaarden zal zijn, waardoor de erfenis voor de kinderen behouden zal blijven. Er zijn ook andere bezwaren van kinderen mogelijk: ze vinden moeder te oud voor een nieuwe liefde, te oud voor seks, ze willen moeder voor zichzelf of ze zijn bang dat oma geen tijd meer heeft voor de kleinkinderen. In dat geval kan moeder uitleggen dat een mens nooit te oud voor de liefde is en dat het een beetje raar is dat kinderen liever willen dat hun moeder zonder relatie eenzaam in haar huis zit dan dat ze een leuke vriend heeft om haar leven mee te delen.

Tenslotte kunnen de kinderen persoonlijke bezwaren hebben: ze vinden de nieuwe vriend een onaangenaam type of te dominant of een gluiperd of ze vinden dat moeder omgaat met iemand beneden haar stand. Tal van aversies zijn mogelijk. Belangrijk is dat uw vriendin boven water krijgt wat precies het probleem van de kinderen met haar nieuwe vriend is. Pas wanneer er duidelijkheid is, kan er worden gewerkt aan harmonisering van de verhoudingen. Als de hierboven vermelde opties worden ontkend, is er niks aan de hand en dan moeten de kinderen ophouden met kinderachtig doen.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan