Spring naar inhoud


Een liefde tussen neef en nicht

Beste Beatrijs,

Sinds een paar maanden hebben mijn nichtje (25) en ik (30) een geheime relatie. We kennen elkaar al ons hele leven, maar er was nooit iets speciaals tussen ons. Later deelden we via Facebook en Whatsapp af en toe grappige dingen. Een jaar geleden liepen toevallig onze relaties op de klippen. In die tijd zijn we samen veel dingen gaan ondernemen en hebben vooral heel erg veel gepraat. Van het een kwam het ander en nu kunnen we niet meer zonder elkaar. Ons samenzijn voelt zo ontzettend goed, vertrouwd en hoopvol. Anderzijds beseffen we ook dat het eigenlijk niks kan/mag worden.

Onze ouders weten wel dat we elkaar af en toe zien maar zoeken er niks achter. Gekscherend hebben we het weleens over kinderen gehad. We zijn het erover eens dat die er nooit van zullen komen, want dat zou inteelt zijn. We hebben dan ook geen van beiden een kinderwens, maar willen wel graag met elkaar verder. Moeten we dit stiekeme gedoe voortzetten of zouden we open kaart kunnen spelen?

Verboden liefde

Beste Verboden liefde,

Neef-nicht-huwelijken waren historisch gezien niet ongebruikelijk – met volle instemming van de familie. In geïsoleerde woongemeenschappen was er vaak ook weinig keus. In sommige moslimkringen is het nog steeds een geëigende traditie dat de familie een huwelijk tussen neef en nicht arrangeert. Veiligheidsoverwegingen spelen hierin een rol: de partner is te vertrouwen en het bezit blijft in de familie. Voor de voortplanting dreigt het gevaar van inteelt, wanneer opeenvolgende generaties telkens weer met neven of nichten trouwen. Maar voor een eenmalig neef-nicht-huwelijk zonder die voorgeschiedenis ligt het risico op kinderen met geboortedefecten maar een paar procent hoger dan voor huwelijken tussen niet-verwanten.

Bloedschande gaat te ver, maar woorden als lui, makkelijk, bedompt en fantasieloos dringen zich wel degelijk op.

Dit vooropgesteld is het taboe op neef-nicht-relaties eerder groter dan kleiner geworden. Mensen hebben er incestueuze associaties bij, in ieder geval de familie zelf, waarbinnen zo’n relatie zich afspeelt. Bloedschande gaat te ver, maar woorden als lui, makkelijk, bedompt en fantasieloos dringen zich wel degelijk op. De buitenwereld neemt het doorgaans laconieker op. Voordat u tegenover uw familie de maskers laat vallen, moet u zeker weten dat u van elkaar op aan kunt en dat er geen sprake is van een uit de hand gelopen flirt, waarvan het verboden karakter de aantrekkelijkheid opstuwt. Denk intussen niet te lichtvaardig over voortplanting. U hebt geen van beiden een kinderwens, maar uw nicht is pas 25 en kan best van gedachten veranderen. Of anders u wel. Het hoofdstuk voortplanting kunt u beter open houden dan het bij voorbaat uitsluiten.

Uitkomen voor uw relatie zal tot opschudding in de familie leiden, maar alles went, hoewel u er rekening mee moet houden dat een eventueel later uit elkaar gaan ook weer extra trammelant zal geven. Het is heel onprettig als je liefdesleven verknoopt is met je familie, omdat iedereen zich er voortdurend vanuit diverse dubbelallianties mee bemoeit. Het wordt snel verstikkend en privacy kunt u wel vergeten.

Al met al zijn er genoeg redenen te bedenken om hier niet mee door te gaan en naar een andere partner uit te kijken die niets met de familie te maken heeft, maar goed, ware liefde eist z’n tol. Wacht desondanks nog even met uit de kast komen. Hou het nog een jaartje geheim. Kijk vooral wat er gebeurt, als de roes van verliefdheid en seksuele aantrekkingskracht is weggeëbd. Misschien hebt u dan wel weer genoeg van elkaar en kunt u in vriendschap uit elkaar gaan. Mocht u tegen die tijd nog steeds overtuigd zijn van uw niet-versagende liefde, kunt u openheid van zaken verschaffen.

Artikelen in Familie, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Matthijs schrijft

    Hoe moet de familie zich wel niet voelen, als neef en nicht straks vertellen al een jaar lang een geheime relatie te hebben? Ik heb een veel beter idee: laten we niet zo krampachtig doen over dit soort relaties en ze gewoon accepteren. In voor- en in tegenspoed geeft dat een hoop lucht.Sommige HTML is toegestaan