Spring naar inhoud


Gebrouilleerd met neef

Beste Beatrijs,

Sinds een jaar ben ik gebrouilleerd met mijn neef. We spreken niet meer met elkaar. Hij legt de telefoon neer, als ik hem opbel. Het heeft me erg gekrenkt dat hij mij niet te woord wilde staan. Ik sta op goede voet met zijn moeder – mijn tante dus. Maar zij kan ons ook niet helpen om weer tot elkaar te komen. Zij stelt zich onafhankelijk van ons conflict op. Als mijn tante komt te overlijden – wat een keer zal gebeuren, aangezien zij 89 is – zullen haar kinderen overlijdensberichten versturen. Misschien krijg ik van de familie een kaart, misschien ook niet, omdat mijn neef dit tegenhoudt. Ik zou er toch heen kunnen gaan, omdat er een advertentie in de krant zal staan. Na afloop van een begrafenis condoleren de genodigden de nabestaanden. Mijn neef en nicht zullen de condoléances in ontvangst nemen, maar ik wil niks met mijn neef te maken hebben. Hoe moet ik mij opstellen?

Omgekeerd geldt hetzelfde. Als mijn moeder (90 jaar) overlijdt, moet ik mijn neef wel uitnodigen, omdat hij recht heeft de begrafenis van zijn tante bij te wonen. Zij hebben altijd een goede relatie gehad met elkaar. Ik wil echter niet door hem gecondoleerd worden. Als hij aanstalten gaat maken om mij te condoleren, kan ik dan zijn hand weigeren? Het doet een beetje denken aan minister Verdonk en de imam… Het punt is dat het opgemerkt gaat worden door andere aanwezigen, waardoor het feit dat wij gebrouilleerd zijn algemeen bekend wordt. Dat is nu nog niet zo.

Onmin met neef

Beste Onmin met,

De begrafenis van iemands moeder (die van u of die hem) is niet de gelegenheid om een brouille tussen twee neven openlijk te demonstreren. Mensen die een begrafenis bezoeken condoleren de nabestaanden door middel van een handdruk. Als u dit niet kunt opbrengen tegenover uw neef, dan moet u daar wegblijven. U kunt onmogelijk uw nicht condoleren en uw neef straal voorbijlopen. Andersom geldt hetzelfde. Als uw moeder overleden is, kan uw neef kiezen wat hij doet. Ofwel hij blijft weg van de begrafenis of hij gaat erheen. Als hij komt, dan staat hij net als alle anderen in de rij en hij geeft u een hand. En u gaat die hand niet weigeren! Het in acht nemen van de normale familieconventies kan op termijn een opening geven om de vete bij te leggen. Dat is beter dan je ingraven in je gelijk.

Artikelen in Dood en begrafenis, Familie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan