Spring naar inhoud


Kennismaken met nieuwe vlam van dochter

Beste Beatrijs,

Ruim een half jaar geleden heeft mijn dochter een eind gemaakt aan haar huwelijk. Ze was twintig jaar getrouwd en er zijn twee tienerkinderen. Volgens haar was haar man jaloers en controleerde hij haar. Ze ontkende dat er iemand anders in het spel was. Haar verdrietige echtvriend hebben wij zo veel mogelijk opgevangen. Volgens hem was er wél een andere man. Vorige maand kondigde mijn dochter aan dat ze op vakantie ging – met haar nieuwe vriend. Er was dus al die tijd wel iemand anders die ze zorgvuldig uit beeld heeft gehouden. Deze man heeft zijn gezin gedumpt om een relatie met onze dochter aan te gaan. Nu wil zij haar nieuwe vriend aan ons komen voorstellen, want binnenkort zullen we hem toch ontmoeten bij een verjaardagsfeest van onze zoon, waar ze allebei zullen zijn. Ik voel er voorlopig niet voor om deze man bij ons thuis te ontvangen gezien alle ellende die er mede door hem veroorzaakt is. Hier had ze geen begrip voor. Mijn man wil nog minder van hem weten dan ik. Zullen we bij wijze van compromis voorstellen om hem op neutraal terrein te ontmoeten?

Niet blij met nieuwe schoonzoon

Beste Niet blij,

Uw dochter heeft haar huwelijk opgebroken en haar leven omgegooid. Dat is ellendig voor alle betrokkenen. Niet alleen voor haar kinderen en ex-man, maar ook voor u, haar ouders die een prettige relatie hadden met de aan de kant gezette schoonzoon. Uw dochter zit alweer in een volgende fase en wil graag dat u en haar nieuwe geliefde kennis met elkaar maken. Het ziet ernaar uit dat u niet met een bevlieging van uw dochter hebt te maken en dat haar huwelijk definitief op de klippen is gelopen. U hebt geen andere keus dan zich daarbij neer te leggen, al kan ik me voorstellen dat u en uw man niet staan te popelen om deze nieuwe schoonzoon in de armen te sluiten. Mogelijk zit de bewuste man hier ook niet om te springen – die heeft zijn gezin achtergelaten en kan voorlopig allerlei andere dingen aan z’n hoofd hebben dan kopjes thee drinken met wantrouwige nieuwe schoonouders.

Het is nog te vroeg om gezellig te doen.

Zeg tegen uw dochter dat het voor iedereen in de familie een moeilijke periode is, dat u begrijpt dat ze verliefd is, maar dat u en uw man meer tijd nodig hebben om aan de nieuwe situatie te wennen. Zeg haar dat u op dit moment nog niet toe bent aan een kennismaking, ook niet op neutraal terrein. Over een paar weken (maanden), als het stof een beetje is neergedwarreld en iedereen gesetteld is in een nieuwe routine, is er tijd genoeg om hem te leren kennen. Het is nog te vroeg om gezellig te doen.

Op het verjaardagsfeestje van uw zoon kunt u hem vluchtig een handje schudden en vanuit de zijlijn bekijken, dan weet u over wie het gaat, maar voor de rest is er gewoon tijd nodig. Daar moet uw dochter begrip voor hebben. Het is tenslotte niet niks, als twee mensen hun gezinsleven verwoesten om een nieuwe liefde te beginnen. Ze kan niet verwachten dat haar ouders daarbij staan te applaudisseren.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Ouders en volwassen kinderen, Schoonfamilie, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan