Spring naar inhoud


Vrienden geven geen huwelijkscadeaus

Beste Beatrijs,

Een tijdje geleden zijn mijn man en ik in het huwelijk getreden. Naast onze directe familieleden was ook een vriendenclub van mijn man voor de hele dag uitgenodigd. Wij hebben ze een lunch, een diner, drankjes, hapjes en ’s avonds een feest aangeboden. Bij de brief van onze ceremoniemeesters hadden we een cadeaulijst ingesloten, waar onze gasten desgewenst iets uit konden kiezen. Wat mij verbaasde was dat – op een enkeling na – de hele vriendenclub met lege handen aan kwam zetten. Mijn man vertelde me dat ze dit met elkaar in een ver verleden hadden afgesproken. Ze kennen elkaar allemaal al twintig jaar. Ik ben geen hebberig type en het gaat mij niet om de cadeaus, maar ik heb hier wel moeite mee omdat mijn man zelf nooit aan deze afspraak heeft meegedaan toen zíjn vrienden trouwden. Mijn man is tegenover hen altijd behulpzaam en goedgeefs. Wat vindt u hiervan? Kan ik die vrienden eens hierop aanspreken? Of moet ik hun gewoonte overnemen en geen cadeautje meenemen met verjaardagen, geboortes et cetera?

Zij bleven in gebreke

Beste Zij bleven,

De afspraak om het leven door te komen zonder cadeaus uit te wisselen is echt iets wat mensen in een vlaag van jeugdige antiburgerlijkheid verzinnen, en waar ze zich vervolgens niet aan houden. Dat uw mans vrienden denken dat zij jaren later nog aan deze gelofte gebonden zijn getuigt niet zozeer van trouw aan het antiburgerlijke ideaal als wel van gemakzucht en wie weet ook wel een tikje gierigheid.

Maar het is ook een etiquette-overtreding om te protesteren tegen hun lege handen en de vrienden te wijzen op de wetten van de wederkerigheid. Een cadeau is nu eenmaal een vrijwillige geste, zelfs als het verplicht is. Dus nee: u gaat hen geen nalatigheid verwijten. En u gaat hen evenmin met gepaste munt terugbetalen door zelf ook lekker niets mee te nemen bij verjaardagen en geboortes. Daarmee zou u uzelf tot hun niveau verlagen. En zo bent u toch niet opgevoed?

Artikelen in Bruiloft, Cadeaus, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan