Spring naar inhoud


Vriend wil meer, ten koste van dochter

Beste Beatrijs,

Na jarenlang zonder partner te zijn geweest, heb ik (gescheiden moeder van 53) sinds twee jaar een vriend van begin 60. Hij is weduwnaar, heeft volwassen kinderen en hij werkt, omdat hij het fijn vindt wat te doen te hebben naast zijn hobby’s. Maar het liefste zou hij willen stoppen met werken en samen met mij de wereld door reizen. We zijn twee keer drie weken op vakantie geweest en hebben enkele korte tripjes gemaakt. Hij wil ook altijd met mij naar restaurants en cafés. Mijn dochter van 17 vindt het vervelend vindt als ik veel weg ben. Haar vader ziet ze te weinig om op terug te vallen. Overigens is ze wel gesteld op mijn vriend. Op dit moment is het crisis in mijn relatie in verband met de komende feestdagen. Mijn vriend wil dat ik de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar met hem buiten de stad doorbreng. Volgens hem kun je een kind van zeventien gerust een weekje alleen thuis laten. Het stuit mij tegen de borst om mijn dochter in die donkere eindejaarsdagen alleen bij de kerstboom te laten zitten. Volgens mijn vriend overdrijf ik mijn moederschap. Ik vind het heerlijk om veel tijd met mijn vriend door te brengen, maar mijn moederlijke plichten komen voor mij op de eerste plaats. Zit ik te veel bovenop mijn dochter? Doe ik mijn vriend tekort?

Tussen vriend en dochter

Beste Tussen vriend en dochter,

Een meisje van 17 hoort niet tussen Kerst en Nieuwjaar alleen thuis te zitten, zeker niet wanneer zij daar zelf tegenop ziet. Dat zou behoorlijk harteloos zijn tegenover uw dochter. U wíl het ook helemaal niet. Uw intuïtie geeft u allang in dat dit geen goede manier van handelen zou zijn. Dus spijtig voor uw vriend, maar die moet maar in z’n eentje op reis. Dat wil hij natuurlijk niet, maar dan moet hij maar in uw huis onder uw kerstboom gaan zitten. Thuis kan het ook gezellig zijn, terwijl uw dochter in en uitfladdert. Ik vind wel dat uw vriend u erg onder druk zet. Dit zou geen kwestie moeten zijn waarover nieuwe geliefden ruzie maken. Het is nogal vanzelfsprekend dat uw dochter voor u op de eerste plaats komt. Zolang kinderen nog schoolgaan en geen zelfstandig leven leiden, zijn zij de eerste verantwoordelijkheid van ouders en een eventuele nieuwe relatie moet zich daarnaar voegen. Het past uw vriend niet dat hij u probeert los te weken uit uw kleine gezinnetje en u aanmoedigt om uw dochter in de steek te laten. Hij zou zich terughoudender moeten opstellen en u uw loyaliteit aan uw dochter moeten gunnen, zonder daar over te mokken of stennis te schoppen.


U hebt een goede relatie met uw dochter, zij heeft geen problemen met uw vriend. Dat is op zichzelf al bijzonder en verheugenswaardig – het gaat er bij de introductie van een nieuwe partner vaak heel anders aan toe. Het is heel genereus van uw dochter om uw nieuwe vriend te accepteren en het is heel belangrijk dat u uw gezinsleven met haar in stand houdt tot zij op eigen benen kan staan. Dat duurt nog een of twee jaar, een alleszins overzichtelijke periode. Tot die tijd moet uw vriend zich niet al te claimerig gedragen en daarna trouwens ook niet.

Artikelen in Feestdagen, Liefde en relaties, Tieners.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan