Spring naar inhoud


Dochter heeft verkeerd vriendje

Beste Beatrijs,

Onze dochter van 15 heeft sinds kort een vriendje. Daar zijn we om te beginnen al niet zo blij mee, want we vinden haar nog erg jong. Maar daar komt bij dat de ouders van haar vriend andere normen en waarden hebben (regels qua alcohol en uitgaan) en niet kerkelijk zijn. Nu wil ze niet meer naar de kerk en begint zich behoorlijk tegen onze regels en gedachten af te zetten. Moeten we haar verbieden met hem om te gaan?

Verkeerd vriendje

Beste Verkeerd,

Een dochter van vijftien met een vriendje… dat is altijd vervelend, zeker als het een vriendje betreft ‘met een andere achtergrond’. U vraagt of u als ouders de omgang zouden moeten verbieden. Mijn wedervraag is: zou u dat lukken? In dat geval zou ik zeggen: schroom niet en verbied de omgang. Maar ik denk dat zo’n verbod geen schijn van kans heeft.

Een vijftienjarige domweg iets verbieden werkt meestal niet. Tieners moeten de zin van de regels inzien. Van regels over huiswerk maken, uitgaan, thuiskomtijden, alcoholgebruik, seks valt de redelijkheid meestal wel over te brengen, ook al wordt er gesteggeld over de precieze invulling van een en ander. Maar hun de omgang met een vriend/vriendin verbieden? Ik vrees dat ze zo’n verbod naast zich neer zullen leggen. Het is al moeilijk om zoiets voor elkaar te krijgen voor kinderen onder de twaalf, laat staan in de tienerleeftijd.

Uw tienerkind wil niet meer naar de kerk. Dat is een veelvoorkomend verschijnsel in gelovige gezinnen. Het gebeurt ook zonder verkeerde vriendjes. En alweer: ik vrees dat u er weinig tegen doet. Misschien kunt u haar nog een tijdje dwingen tot kerkgang. Maar dan zal ze er een tijdje later mee ophouden. Dat hoeft nog steeds geen ramp te zijn. Veel gelovig opgevoede tieners dwalen een tijdje weg en keren later weer terug in de schoot van de kerk. Tieners worden in deze tijd op zoveel gebieden geacht hun eigen mening erop na te houden dat het heel lastig is hun een godsdienstige praktijk voor te schrijven, waar ze om wat voor reden dan ook op dat moment van hun leven niets in zien. De moslims lukt het, maar ten koste van een enorme prijs.

Als de dingen lopen volgens plan, hebben tieners, tegen de tijd dat ze met de keuzes te maken krijgen als waar uw dochter voor staat, genoeg opvoeding achter de rug dat ze uit vrije wil datgene doen waarvan hun ouders belangrijk vinden dat ze het doen. Maar soms krijgen tieners toch andere ideeën. En feitelijk staan ouders dan machteloos. Er valt niets tegen te beginnen. Behalve marchanderen en op hen in praten. Blijf in ieder geval met uw dochter in gesprek. En laat haar niet vallen, mocht ze keuzes maken die u niet zinnen.

Artikelen in Liefde en relaties, Tieners.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan