Spring naar inhoud


Te strenge ouders

Beste Beatrijs,

Ik ben een jongen van 17 jaar en heb sinds enige tijd een geschil met mijn ouders. Als ik ’s avonds (weekend) ergens naar toe ga, wordt aan mij de eis gesteld dat ik om 12 uur weer thuis moet zijn. Soms komt dat niet uit, wanneer een clubactiviteit bijvoorbeeld tot 12 uur doorloopt, en ik vind dat ik dan gewoon wat later thuis mag komen. Mijn ouders willen nergens een uitzondering voor maken en houden vast aan de regel van 12 uur. Wat vindt u?

Te vroeg thuis

Beste Te vroeg,

Persoonlijk (maar wie ben ik? ik heb drie kinderen van 18, 16 en 12) vind ik een thuiskomtijd van 12.00 uur tamelijk draconisch voor een jongen van 17. Zeker wanneer deze regel onwrikbaar geldt, zonder ruimte voor een redelijke uitzondering van een kwartier of een half uur. Het punt dat de meeste feestjes van tieners van deze leeftijd pas om een uur of twaalf op gang komen, zal ik verder maar buiten beschouwing laten. Ik neem aan dat je hier met je ouders over gepraat hebt? Doorgezeurd, argumenten aangevoerd, je zaak bepleit, hen onder druk gezet, beloofd te bellen als het wat later wordt, enzovoort?

En het hielp niet. Vraag: wat gebeurt er, wanneer je de regel naast je neer legt en om vijf voor half een thuiskomt, alsof er niets aan de hand is? Vind je dan de deur op het nachtslot en kom je er niet meer in? Of komt er een schreeuwende ruzie midden in de nacht? Word je geslagen of krijg je daarna twee weken lang huisarrest? Wat zijn kortom de sancties als je je niet houdt aan regels waar je het niet mee eens bent?

Als er geen noemenswaardige sancties zijn, zou ik zeggen: kies je eigen thuiskomsttijd. Als er wél serieuze sancties zijn (je komt het huis niet meer in, je wordt onterfd), dan moet je je er nog maar even bij neerleggen, hard studeren om je eindexamen te halen en daarna onmiddellijk het huis uit gaan om een vervolgopleiding buitenshuis te gaan doen. Wanneer je op jezelf woont, kun je je eigen leven inrichten. Dus: als het niet te veel kosten met zich meebrengt, kun je de strijd aangaan en anders moet je nog maar even doorbijten.

Artikelen in Tieners.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Elisa schrijft

    Slecht, slecht, slecht, ik vind het spijtig dat dit een advies is wat je aan een kind geeft.
    Je ontkracht hiermee de regels van de ouders. Ik vermoed dat U het als ouder zijnde ook niet prettig zal vinden als je kind van een andere volwassene leert dat het uw regels mag negeren.

  2. Mia schrijft

    Hier ook opgegroeid met strenge ouders die er vroege tijden op nahielden. De sanctie hier was dat pa-lief mij gewoon kwam halen,het werd in de discotheek omgeroepen dat mn vader stond te wachten..vervolgens bleef ik voor een weekendje stappen bij vriendinnen slapen die later thuis mochten komen en ik ging op mijn 19e het huis uit.
    Het heeft me wel behoed van veel alcohol op jonge leeftijd..Sommige HTML is toegestaan