Spring naar inhoud


Ouders gieten tieners vol

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van 13 in 2 VWO wordt uitgenodigd voor een verjaardagsetentje bij een vriendinnetje van haar school. Die wordt 14. Haar (hoogopgeleide) ouders zetten de zes meisjes een heerlijk vijfgangen-diner voor, aangevuld met een volledig wijnarrangement inclusief port en dessertwijn. Mijn dochter drinkt met nipjes over de avond een half glas. Een paar vriendinnetjes drinken duidelijk meer en raken wat aangeschoten. Wat doe je als je haar na afloop komt afhalen? 1) Je complimenteert haar dat ze zich zo heeft beheerst ondanks het alcoholaanbod en neemt geen contact op met de ouders om de goede relatie te bewaren. 2) Je stuurt de politie, de schandaalpers en het medisch tuchtrecht er op af. Wat is de goede middenweg?

Korte tijd later gaat mijn dochter naar een feest van tweede- tot vierdeklassers (13-16 jaar) in een keurige villa. Ouderlijk toezicht is aanwezig. Bij het ophalen van haar en haar vriendin lijken de ouders de zaak niet helemaal meer onder controle te hebben. Je dochter meldt dat er al vijf keer uitgebreid is overgegeven, onder anderen door een 13-jarige midden in de woonkamer. Wat doe je? 1) Je complimenteert je dochter, die de hele avond alcohol kreeg aangeboden en zo ongeveer als enige alles heeft afgeslagen, en haar vriendin die tenminste niet zo beschonken is dat je moet vrezen voor een kotspartij in de auto tijdens de rit naar huis. 2) Je belt de ouders de volgende dag op om een hoop stennis te maken. Hoe maken we alcohol minder vanzelfsprekend in een goede opvoeding?

Bezorgde vader

Beste Bezorgd,

Tja, wat moet ik zeggen behalve het voor de hand liggende? Natuurlijk is het schandelijk dat ouders tieners volgieten. Kinderen onder de 16 mogen geen alcohol kopen en in cafés, disco’s, restaurants is het strafbaar om het hun te schenken. Daar is een goede redenen voor: ze zijn te jong. Het is niet goed voor hun lichaam (hersenontwikkeling wordt erdoor geschaad) en het is niet goed voor hun geest. Kinderen zijn geen volwassenen. Van ouders die voor een feestje de verantwoordelijkheid dragen over andermans kinderen mag je verwachten dat ze hun geen heroïneshot, geen sigaretten of joints aanbieden, geen pornofilms voorschotelen, en dus ook geen alcohol. We weten allemaal dat tieners daar stiekem mee experimenteren (daar zijn het tieners voor), maar dat betekent nog niet dat ouders gelegenheid moeten geven. Dat is een cynische en tegelijk neerbuigende manier van met jongeren omgaan. De boodschap die hiermee wordt uitgestraald is: ‘Natuurlijk zijn jongeren net als volwassenen alleen maar erop uit zich laveloos te kunnen wentelen in de een of andere roes – waarom zouden we hen daarvan weerhouden? Schenk de glazen nog eens vol, proost!’ De meeste ouders zullen bezwaar hebben tegen zo’n vergaande onverschilligheid. De maatschappelijke consensus is tegen de combinatie (jonge) tieners en alcohol. Reden temeer om te protesteren. Neem de moeite en bel op na zo’n incident. Zeg dat u niet blij was met hoe het feestje is gegaan. Stel de belangstellende vraag waarom ze eigenlijk alcohol serveerden. Probeer een discussie te vermijden, want die loopt uit de hand. Houd het dus kort, maar maak uw standpunt wel duidelijk.

Artikelen in Festiviteiten, Tieners.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan