Spring naar inhoud


Zestiende verjaardag en alcohol

Beste Beatrijs,

Onze oudste dochter wordt over een paar weken zestien jaar. Ze wil een ‘sweet sixteen party’ houden hier in de woonkamer voor een stuk of twintig tieners. Wij, de ouders en haar jongere broer en zus, worden geacht het huis te verlaten en niet voor 12 uur terug te komen. Tot zover geen probleem. Wij vertrouwen onze dochter dat ze er geen zooitje van zal (laten) maken. Ze wil ook alcohol schenken op haar feestje. Want ja, je bent 16 en dan mag dat. Bij anderen gebeurt dat ook en het hoort er een beetje bij. Ze wil helemaal niet dat er veel wordt gedronken, maar gewoon een beetje voor de gezelligheid (biertje, Breezer, Petrikov) en verder vooral veel cola en energydrankjes. De alcohol is overigens alleen bestemd voor de zestienjarigen (er zijn ook enkele vijftienjarigen).

Wij hebben daar toch moeite mee. Wij voelen ons verantwoordelijk, zeker ook ten opzichte van de andere ouders: zijn zij wel akkoord met het feit dat hun kind alcohol krijgt? Kunnen wij met goed fatsoen alcohol schenken op een sweet sixteen party, ook al is het niet veel?

Zestien jaar en proost!

Beste Zestien jaar en proost,

Hoe kan een 16-jarige erop toezien dat een 15-jarige van de drank afblijft?

Ik raad u deze opzet af. Twintig tieners is te veel voor een ongesuperviseerd feestje. U kunt niet van uw dochter verwachten dat zij er wel voor zal zorgen dat de anderen zich niet misdragen. Dat is een te grote verantwoordelijkheid, zeker wanneer u in aanmerking neemt dat er een aantal (een derde of daaromtrent?) tieners onder de zestien aanwezig zullen zijn die formeel geen alcohol mogen. Hoe kan een 16-jarige erop toezien dat de paar 15-jarigen die er ook zijn van de drank afblijven? Dat lukt natuurlijk helemaal niet. U kunt in theorie de hoeveelheid ingeslagen drank limiteren, omdat u degene bent die betaalt, maar als u vervolgens het pand verlaat, hebt u als ouders totaal geen zicht op hoe veel flessen en kratten het bezoek zelf nog mee naar binnen brengt.

Afgezien daarvan: het bereiken van de aanminnige leeftijd van zestien jaar is helemaal geen goede aanleiding voor alcohol-initiatierituelen. In het kabinetsakkoord staat een wetsvoorstel om de leeftijdgrens voor alcohol op te schuiven naar 18 jaar. Waarschijnlijk wordt volgend jaar een wet aangenomen die het schenken van alcohol aan minderjarigen onder de 18 verbiedt. Dit zal gelden voor cafés en discotheken en voor de verkoop in supermarkten. Ouders krijgen hiermee een steuntje in de rug om het alcoholgebruik van hun tieners te ontmoedigen.

Die wet is nu nog niet van kracht. Zestienjarigen kunnen dus nog even hun gang gaan. Maar het kan geen kwaad voor een verantwoordelijke ouder om hier alvast vooruit op te lopen. Los daarvan is een groep van twintig uitgelaten tieners eenvoudig te groot om de vrije hand te geven. En het lijkt me ook geen lolletje voor u als ouders om uw eigen huis uit te moeten en de hele avond met twee jongere kinderen uw heil buiten te moeten zoeken, voordat u eindelijk om 12 uur er weer in mag. Ik raad u aan om erbij te blijven en een oogje in het zeil te houden. Dat is de enige manier waarop u de drank kunt rantsoeneren.

Artikelen in Tieners, Verjaardag.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Muck schrijft

    Het feit dat mijn dochters 16 werden was voor mij geen reden om toe te staan dat ze alcohol zouden gaan gebruiken. Je bent 16 dus dan mag je alcohol gebruiken… volgens de Wet… maar de Wet thuis die bepaal ik nog altijd zelf en ik heb mijn dochters uitdrukkelijk verboden om alcohol te gebruiken. Waarom vinden we het zo normaal dat KINDEREN aan de alcohol gaan? Omdat ’t erbij hoort? Omdat iedereen ’t doet? Dat zijn voor mij geen legitieme redenen. Bij ons dus ook geen ‘sweet sixteen party’ met alcohol en zonder toezicht. Kinderen moet je tegen zichzelf in bescherming nemen, daar ben je ouder voor!

  2. Laetiets (27) schrijft

    Het moge hopelijk ook duidelijk zijn dat als je je kinderen alcohol verbiedt, dat het op een onzichtbaar moment wordt genuttigd. Jongeren moeten dat wiel nog uitvinden en er is een goede kans dat je dat als ouder zelf op die leeftijd ook hebt gedaan. Alcohol is nou eenmaal een ‘stemmingmaker’ en maakt dat jongeren soms de nodige durf hebben om op iemand af te stappen. Leer je kinderen die werking herkennen, zodat ze er niet afhankelijk van worden en zorg dat ze mondig genoeg te zijn om een drankje af te slaan als ze merken dat ze te aangeschoten raken. Verbiedt je alcohol volledig, dan werk je onwetendheid en drankmisbruik in de hand. Mijn advies aan de ouders: geef je dochter en de genodigden het vertrouwen op een goede afloop. Eventueel kan je nog verlangen dat er een hippe, doch oudere neef/nicht/andere jonge vertrouweling uitgenodigd wordt om te zorgen dat niemand in een ambulance belandt.

  3. paul schrijft

    Enigszins overdreven dit allemaal. Kom nu zeg, je kan toch prima opletten dat er niet teveel wordt ingekocht. En daarnaast, als je om 12 uur al weer terug mag zijn, hoeveel kan er nu in pakweg 3 uur gebeuren.

    Geef haar gewoon het vertrouwen, mocht het allemaal mislopen dan is dat voortaan ook duidelijk en dan weet iedereen waar men aan toe is. Als 20 jarige weet ik nog goed dat ik het fantastisch vond dat mijn ouders iets dergelijks destijds toestonden en was ik mij er ook goed van bewust dat ik het niet mis moest laten lopen.

    Omdat iedereen het doet is de beste reden, iemand die wel wil, maar niet mag gaat op een ongecontroleerd moment wel de fout in omdat ze dan niet weten wat alcohol is en doet. Muck schrijft over kinderen, 16 jarigen zijn geen kinderen meer hoor. DIe mogen ook alle films kijken, scooter rijden, etc.

  4. Muck schrijft

    Beste Paul.
    16 jarigen zijn geen kinderen meer? Het spijt me zeer maar daarover verschillen wij dan fundamenteel van mening. Het beoordelingsniveau van een 16 jarige verschilt wezenlijk van dat van bv. een 20 jarige. Dat ze scooter mogen rijden en alle films mogen kijk vind ik een non-argument. 16 jarigen hebben nog ‘het bord van hun jeugd’ voor hun hoofd en vinden over het algemeen alles spannend en leuk en stoer zonder vaak ook maar een seconde over eventuele gevolgen na te denken. Je wordt niet in één keer van je 15e op je 16e verjaardag volwassen! Ik vind zaken als roken, blowen en drinken zaken waar je je kinderen zo lang mogelijk tegen moet beschermen en als dat alleen maar kan door iets te verbieden… dan zij het zo. Mijn kinderen mogen heel veel maar accepteren ook dat ik een aantal zaken verbied en ze krijgen ook duidelijke uitleg waarom. Ze hebben hier geen enkel probleem mee.

  5. chacha schrijft

    Geheel eens met Muck. Dat argument van “we deden het vroeger toch zelf ook” vind ik nergens op slaan, of het nou gaat om alcohol of wat anders. Mijn moeder bijvoorbeeld rookte als een schoorsteen maar ze had het nooit goed gevonden als mijn broertje en ik waren gaan roken. Ik vond haar destijds hypocriet, maar wat had ze dán moeten zeggen? “Paf maar raak, want ik doe het ook”? Je wilt je kinderen beschermen, zeker tegen fouten die je zelf hebt gemaakt. En al weet je dat beschermen niet voor honderd procent mogelijk is, je kunt tenminste je best doen. Dat ben je aan je kinderen verplicht. Ik heb uiteraard weleens een sigaretje geprobeerd maar ben niet gaan roken, mede omdat mijn moeder goed liet merken dat het niet zo stoer en lollig meer is als je eenmaal goed verslaafd bent.