Spring naar inhoud


Alcohol schenken

Beste Beatrijs,

Binnenkort geven mijn vrouw en ik een etentje voor een groep oude vrienden die we een tijd niet hebben gesproken, omdat iedereen het zo druk heeft. Nu is het probleem dat een van de vrienden in de loop der jaren te maken heeft gekregen met een vrij ernstige alcoholverslaving. Via strenge zorg en medicatie, met veel ups en downs, is hij ervan afgekomen. Alcohol is voortaan verboden voor hem. Ook zijn partner gebruikt uit solidariteit geen alcohol. De andere vrienden en wijzelf drinken bij een aangename maaltijd graag een glaasje wijn. Mogen we bij dit etentje wijn schenken of moeten wij dat uit consideratie achterwege laten?

Loyaal alcoholloos

Beste Loyaal alcoholloos,

Natuurlijk mag u bij uw vriendenmaaltijd wijn schenken. Een van de aanwezigen heeft een alcoholprobleem en staat droog. Zijn vrouw ondersteunt hem door zelf ook niet te drinken. Dat is aardig van haar, maar dat betekent niet dat iedereen in de onmiddellijke nabijheid van uw vriend zich dezelfde beperkingen moet opleggen. Wijn is in deze cultuur een legaal en gangbaar consumptieartikel. Uw vriend die noodgedwongen geheelonthouder is geworden zal in zijn dagelijkse leven wel vaker meemaken dat er om hem heen wordt gedronken. Met dat feit moet hij leren leven, net zoals mensen die diëten volgen het moeten verdragen dat hun voedingsvoorschriften niet voor anderen gelden.

Artikelen in Eten en drinken, Verslavingen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Aafke Klopman schrijft

    Mevrouw Ritsema,

    Ik ben het absoluut niet met u eens. Waarom kunnen deze mensen niet voor 1 keer hun wijntje laten staan, als ze iemand op bezoek krijgen die zò veel moeite heeft gehad om van de alcohol af te komen? Wat a-sociaal, dat ze u daarover een brief schrijven! Het geeft aan dat die mensen zelf net zo verslaafd zijn aan de alcohol, dat ze het niet eens voor 1 keer kunnen laten. Waarom kan die alcohol niet een keer vervangen worden door een lekker sapje, Tweedrank, sinaasappelsap, of wat dan ook?

    Met vriendelijke groet,

    Aafke Klopman uit Leeuwarden.

  2. Anton schrijft

    Meestal ben ik het met Beatrijs eens, maar omdat het hier om een incidenteel etentje gaat met een groep oude vrienden, ben ik geneigd om te zeggen dat het een alcoholloze avond zou moeten zijn. Dat is minstens net zo’n plezierige avond!

  3. Jeppe R. Mellema schrijft

    Het is ook nog mogelijk om net te doen of men ook rode wijn (bessensap), witte wijn (limonade), jenever (water). whisky of cognac (slappe thee) etc. meedrinkt. Dat kan in een goede afspraak met de gastheer of gastvrouw ongemerkt gebeuren.
    Het valt niet op als het een beetje handig gaat en men doet toch sociaal mee.
    Ik heb hiermee ervaring gehad bij een kastelein, die drankjes werden aangeboden, terwijl hij een drankverbod had. Hij had de flessen met de normale etiketten, maar met een alcoholloze inhoud bij de hand!

  4. elly schrijft

    Wat mij het beste lijkt om te doen is de andere gasten wel wijn te schenken, maar dat zelf niet nemen. Zodat de alcohollozen niet de enigen zijn niet alcoholvrij zijn. Maar ik zou er niets over zeggen. En wanneer er wel om gevraagd zou worden zou ik zeggen dat ik vandaag gewoon meer trek had in fris.

  5. Arthur Hofman-Klünder schrijft

    Ik ben het volledig met Beatrijs eens.

    Stel dat eengenodigde gescheiden is van diens partner en na een heftige rouwperiode alle gebonden vrienden gaat zien. Is het dan ook net zo gezellig om elkaar niet kort even aan te kijken of de handen bij onszelf te houden uit solidariteit voor iemand die het zo moeilijk heeft gehad?

    Alcohol is de test voor de alcoholist. Fijn wennen aan laten staan en je vrienden zien genieten.

  6. J. Vermeulen schrijft

    Ik ben het in tegenstelling tot de meeste reactieschrijvers wèl met mevrouw Ritsema eens.

    Ik ben zelf alcoholist, ben óók na vele ups en downs van de alcohol afgekomen, en mag eveneens geen druppel alcohol meer drinken. Ik zou het echter nooit van anderen verlangen dat ze om mjnentwege geen alcohol zouden drinken in mijn gezelschap, ook al is het slechts voor één avond. Integendeel, ik zou me zelfs schuldig voelen als iemand bij zo’n gelegenheid geen alcohol zou gebruiken uit medeleven met mij. Dat ik geen alcohol mag gebruiken is mijn probleem, en mag geen invloed hebben op andermans gedrag.

    Het leven gaat gewoon verder, na deze ene gelegenheid komen er nog talloze andere gelegenheden waarbij hetzelfde probleem zich voordoet. Dus dat iemand die ene avond solidair met mij zou zijn heeft geen enkele zin. Een complimentje dat ik het al zo lang volhoud zonder alcohol zou me veel meer deugd doen.

    Mijn vriendin is binnenshuis wèl solidair met mij, maar als we in gezelschap iets eten of drinken, druk ik haar op het hart dat zij bij die gelegenheid gerust iets mag gebruiken.

    Prima beantwoord, mevrouw Ritsema!



Sommige HTML is toegestaan