Spring naar inhoud


Bezoekers schenken in

Beste Beatrijs,

Als vriendinnen bij mij op bezoek zijn, hebben die soms de neiging om zelf de koffie in te schenken. Zelf zal ik nooit zomaar eten of drinken uit de keuken van iemand anders pakken, tenzij het me gevraagd wordt. Maar ik zie dit steeds vaker gebeuren ook bij mij thuis. Ik vind het niet echt prettig. Het geeft me het gevoel dat ik een slechte gastvrouw ben. Hoe zeg ik op een nette manier dat ik dat liever niet heb?

Te initiatiefrijk bezoek

Beste Te initiatiefrijk bezoek,

De beste manier is om uw gasten onopvallend via uw eigen gedrag te corrigeren. Als er iemand opstaat om naar de keuken te lopen, staat u zelf snel op, u haalt haar in en u zegt in het voorbijgaan: ‘Wil je nog koffie? Ik zal het wel even voor je inschenken.’ Voeg er eventueel aan toe: ‘Ga maar zitten, ik doe het wel, ik ben de gastvrouw.’ Dan kunnen ze niet anders dan op hun schreden terugkeren.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sanne schrijft

    Ik vind het juist heerlijk als mensen zelf naar de keuken lopen en pakken wat ze nodig hebben, zeker als er wat meer mensen tegelijk over de vloer zijn. Dan heb ik meer tijd om echt aandacht aan mijn gasten te besteden en ben ik niet de hele avond bezig met bedienen. Maakt mij misschien een minder goede gastvrouw, maar bij goede vrienden moet dat kunnen.
    Ik kondig dit trouwens wel altijd van tevoren aan: bij binnenkomst bied ik mijn gasten iets te drinken aan en vertel ze meteen waar ze het zelf kunnen vinden wanneer ze iets nodig hebben.

    Als je je daar niet prettig bij voelt, dan lijkt het advies van Beatrijs mij trouwens prima.Sommige HTML is toegestaan