Spring naar inhoud


Verliefd op de baas

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Sinds een halfjaar heb ik (single vrouw van 35) een nieuwe baan en wat ik voor onmogelijk achtte is gebeurd: ik ben verliefd op de baas. Hij is tien jaar ouder dan ik en gescheiden. Hoewel ik weet dat het professioneel niet handig is, kan ik mijn liefde niet ontkennen. Op het oog lijkt hij mijn gevoelens te beantwoorden: flirterig gedrag, complimentjes, een lichte aanraking. Anderzijds komt hij soms zeer afstandelijk uit de hoek – meestal als ik een lichte toenaderingspoging doe. Intussen hebben we wel een nauwe band opgebouwd. Na het werk gaan we soms samen iets drinken, we delen persoonlijke weetjes met elkaar. Maar verder gaat het nooit. In mijn relatief korte carrière aldaar heb ik wel een paar goede prestaties geleverd, waardoor hij mij op professioneel vlak ook enorm is gaan waarderen.

Zelf vind ik dat ik zonder woorden al genoeg heb laten zien dat er van mijn kant meer is. Voor de rest ben ik gruwelijk ouderwets en vind ik dat het initiatief van zijn kant moet komen. Maar wat als ik wacht op iets dat misschien niet komt? Hoe kan ik bepalen of hij ook meer voor mij voelt? Zal ik het hem toch maar op de man af vragen?

Verliefd op de baas

Beste Verliefd op de baas,

Terughoudendheid is niet zozeer ouderwets alswel verstandig onder deze omstandigheden. U hebt al genoeg laten merken dat u in hem bent geïnteresseerd. Ga niet nog een stap verder door uw gevoelens op te biechten en hem te vragen om zich uit te spreken. De belangrijkste reden om er in dit stadium het zwijgen toe te doen is dat u mogelijk uw eigen glazen ingooit. Uw baas heeft al meer macht in de verhouding dan u, louter vanwege het feit dat hij de baas is. Als u zich op het intermenselijk vlak ook opstelt als de vragende partij, maakt u het hem te makkelijk. Het is aan hem om een initiatief te nemen om de verhouding naar een volgend niveau te tillen, en het risico van afwijzing te lopen. Zo groot is dat risico voor hem niet gezien uw non-verbale opstelling. Als deze man nog twijfelt, kan uw happigheid de balans naar desinteresse laten doorslaan.

Een andere reden om niet uw liefde te verklaren is dat u uw positie op het werk in gevaar brengt. Stel dat u zich uitspreekt en hij wijst u af, dan is het afgelopen met de harmonieuze samenwerking en de incidentele flirtpartijen. Dan kan de situatie zo gênant worden dat u een andere baan moet gaan zoeken.

Als hij uw gevoelens beantwoordt en op een enig moment actie onderneemt om u het hof te maken, zodat u elkaar in de armen kunt vallen, dan is er tijd genoeg om af te spreken hoe dat voortaan op het werk moet. Als hij nooit een toenaderingspoging doet, betekent dat dat hij graag aantrekkings- en afstotingsspelletjes speelt en niet serieus in u is geïnteresseerd. Hoe teleurstellend ook, dan moet u hem als liefdespartner uit uw hoofd zetten en uw aandacht richten op mensen buiten uw werk. Maar uw baan hebt u dan in ieder geval nog.

Artikelen in Collega's, Liefde en relaties.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Johan schrijft

    Veel bedrijven hebben in hun ‘code of conduct’ staan dat het hebben van liefdesrelaties op de werkvloer niet getolereerd wordt. Ik weet niet of dat in uw geval ook zo is, maar dat zou betekenen dat de baas zijn eigen regels zou overtreden.
    Het lijkt mij dat er pas een toekomst in zo’n relatie is wanneer u uw bureaula ontruimt en een andere baan aanneemt.Sommige HTML is toegestaan