Spring naar inhoud


Dochter heeft oudere vriend

Beste Beatrijs,

Onze dochter van 15 heeft sinds een paar maanden verkering met een jongeman van 22. Hier zijn wij niet blij mee. Het is een lieve jongen, maar wij vinden hem veel te oud voor haar. Hij heeft voor haar al meerdere relaties gehad. Hij is haar eerste vriendje. Hij zou in onze ogen geen relatie met haar moeten willen. Van hem verwachten wij redelijk volwassen gedrag, onze dochter pubert volop. Wij weten ook wel dat je echte liefde niet kan/mag tegenhouden, maar dit gaat toch alle perken te buiten? De regels die wij stellen: school gaat voor enzovoort zijn niet te handhaven. Hij gedraagt zich kinderlijk ondanks zijn 22 jaren. Zij wenst als volwassene behandeld te worden, wat helaas nog niet echt lukt (begrijpelijk). Hoe moeten wij hiermee omgaan?

Losgeslagen dochter

Beste Losgeslagen,

Een bekende situatie, maar daarom niet minder zenuwslopend. Dochter heeft zich verslingerd aan een totaal ongeschikt figuur en ouders staan er handenwringend naast. Wat te doen? Dat leeftijdsverschil is trouwens vrij normaal en ook niet onrustbarend. Veel tienermeisjes zijn totaal niet geïnteresseerd in hun relatief onnozele leeftijdgenoten.

U schrijft: de regels zijn niet te handhaven. Waarom eigenlijk niet? Zij luistert helemaal niet meer? Gaat haar eigen gang en trekt zich niets aan van wat u zegt? In dat geval ziet het er inderdaad vrij hopeloos uit. Voer voor de verandering een gesprek met uw dochter en haar vriend erbij. Doe net alsof u hem serieus neemt en bespreek de situatie. Ga niet in op hun verkering, want daar hebt u toch geen vat op. Het gaat u er alleen maar om dat zij haar schoolwerk niet verwaarloost. Probeer hiervoor zijn instemming te vinden. Doe een beroep op z’n verantwoordelijkheidsgevoel. Hij zal toch niet willen dat zijn geliefde een kansloze drop-out wordt? Als hij het met u eens is (terwijl uw dochter bokkig zit te zwijgen), moet u hem verder aan uw kant zien te krijgen door over prioriteiten te beginnen. Zeg dat u vindt dat uw dochter te veel tijd aan de liefde besteedt en dat dat ten koste gaat van inspanningen voor school.

Misschien is hij gevoeliger voor uw zienswijze dan uw dochter die natuurlijk alles onzin vindt wat u zegt, en dan zou u winst boeken. Maar mogelijk is hij het niet met u eens en gaat hij zich verzetten tegen wat u naar voren brengt. Op dat moment komt uw dochter in een loyaliteitsconflict. Ze mag dan smoorverliefd zijn, ze zal het toch niet leuk vinden als haar vriend zich tegen u keert. In dat geval zaagt die vriend ongewild een beetje aan z’n eigen stoelpoten en dat zal hem op den duur geen goed doen.

Blijf met haar in gesprek, dat is altijd aan te raden. Voor de rest is het afwachten en tandenknarsen. Tienerliefdes gaan doorgaans weer voorbij. Uw dochter zal hierop geen uitzondering zijn. Over een jaar of wat zal ze op hem uitgekeken zijn, of anders hij wel op haar. En dan wegen 16 jaar van uw opvoeding zwaarder dan haar vervlogen kalverliefde.

Artikelen in Liefde en relaties, Tieners.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan