Spring naar inhoud


Schoen zetten

Beste Beatrijs,

We zitten midden in de Sinterklaastijd en dat brengt gespannen verwachtingen met zich mee. Onze kinderen (zes en vier jaar) mogen twee keer per week hun schoen zetten en krijgen dan een kleinigheidje. Mijn oudste dochter vroeg laatst waarom Sinterklaas niet vaker langs kwam. Bij haar in de klas mogen kinderen kennelijk elke avond hun schoen zetten en zij vinden daar dan ’s ochtends ook substantiële cadeaus in. Leuk voor die kinderen natuurlijk, maar moeilijk voor degenen bij wie het er thuis wat minder royaal aan toegaat. Kinderen vergelijken onderling de oogst en mijn dochter vroeg zich af waarom zij stelselmatig werd overslagen. Zijn er richtlijnen voor wat een gemiddeld schoencadeautje mag kosten?

Stilletjes ons huisje voorbij

Beste Stilletjes,

Het staat elke Sinterklaas vrij om te besteden wat hij wil. Traditioneel vonden kinderen Sinterklaassnoep in hun schoen. Hoe groter de welvaart, hoe sterker allerlei tradities in materieel opzicht uit de bocht vliegen. Dus ook de schoencadeautjes. In plaats van een suikerbeestje, een stukje marsepein of een handvol pepernoten vinden kinderen nu hele iPods en mobieltjes in hun schoen. En dan moet het echte feest nog komen. Van te veel en te dure schoencadeautjes raken kinderen blasé. Een spijtige trend, maar niets aan te doen.

Het probleem van de onderlinge vergelijking is trouwens niets nieuws. Rijke kinderen kregen altijd al meer spullen van Sinterklaas dan arme. Voor opmerkzame kinderen een onbegrijpelijk verschijnsel, waar ouders serieus uitleg over moeten geven. Als uw dochter zich door Sinterklaas veronachtzaamd voelt, dan is zij oud genoeg om de mythe te doorgronden. Leg haar uit hoe het zit.

Artikelen in Feestdagen, Kinderopvoeding.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan