Spring naar inhoud


Gasten de deur uit zetten

Beste Beatrijs,

Nu en dan hebben we gasten, die we nog niet goed kennen. De connecties lopen via het werk van mijn man en op een gegeven moment vragen we de betreffende persoon, met aanhang, een avond op bezoek. De kinderen liggen dan al in bed. Meestal verloopt zo’n avond heel gezellig. Maar als de gasten lang blijven (en daarmee bedoel ik tot na middernacht) word ik zo moe, dat ik dreig in slaap te vallen. Terwijl ik denk dat het dan dus ook allang niet meer gezellig is en bovendien alle onderwerpen tussen oppervlakkige kennissen wel besproken zijn, vinden de gasten het kennelijk nog steeds leuk genoeg om te blijven zitten.

Ik zou graag, zonder onbeleefd te zijn, op zo’n moment de zitting beëindigen. Weet u een manier waarop dat kan en die bovendien ook aanvaardbaar is voor mijn echtgenoot (die wel gemakkelijk lang wakker kan blijven en alleen al het idee om gasten eruit te zetten verwerpelijk vindt)?

Knikkebollende gastvrouw

Beste Knikkebollend,

Dat kan heel eenvoudig door op te staan en te zeggen: ‘Neem me niet kwalijk, maar ik val om van de slaap, en morgen moet ik weer vroeg op. Blijven jullie gerust nog even zitten. We zien elkaar een andere keer weer.’ Dan neemt u haastig afscheid. Als u zich razendsnel uit de voeten maakt, nemen de gasten uw vertrek niet op als een teken dat ze zelf moeten opstappen (wat uw man vervelend zou vinden). Bespreek wel van tevoren met uw man dat u dit zo gaat doen. U bent niet verplicht op te blijven, terwijl u naar uw bed verlangt. Er bestaat ook geen verplichting dat gastheer en gastvrouw tot het eind van de avond gezamenlijk de honneurs waarnemen. Als uw man het leuk vindt om het laat te maken, kan hij zonder u zijn gang gaan. Tegen de tijd dat hij ook wil gaan slapen, en de gasten nog steeds geen aanstalten maken om te vertrekken, kan hij beginnen met glazen of kopjes naar de keuken te brengen. Meestal wordt deze hint wel opgepikt. Zo niet, moet hij, al gezellig doorconverserend, hun jassen van de kapstok halen. Als dat ook niet werkt, kan hij de stofzuiger erbij halen.

Artikelen in Visite, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Hans schrijft

    Helemaal mee eens, maar ik moest echt om de tips lachen :) Super :)

  2. Frank Mukasa schrijft

    We hadden een Friese klok thuis, mijn vader ging dan de gewichten met veel geratel omhoog halen en zei dan: ik hoor de ochtendpost al in de bus.Sommige HTML is toegestaan