Spring naar inhoud


Gasten blijven plakken

Beste Beatrijs,

Wij hebben nogal eens te maken met gasten die te lang blijven zitten. Wij nodigen bijvoorbeeld vrienden uit voor de thee op zondag om 15.00 uur met aansluitend een glaasje, en vervolgens blijft men plakken tot 20.00 uur. Ook gebeurt het nogal eens dat eters tot middernacht blijven hangen, lang nadat de koffie/thee na het diner is geserveerd. Wij houden best van gezelligheid, maar op een gegeven moment is het mooi geweest. Hoe pakken wij dit aan zonder een ongastvrije indruk te maken? Als wij zelf ergens worden uitgenodigd, letten wij altijd goed op dat het niet te veel uitloopt.

Welkom, maar niet te lang

Beste Welkom, maar niet te lang,

De beste manier om uw gasten bijtijds de deur weer uit te krijgen is om ongeveer een kwartier voor de tijd die u zelf in uw hoofd hebt als een goed eindpunt van de gezelligheid te vragen of ze ‘nog een laatste glaasje willen’. Iedereen zal deze hint begrijpen. Vaak zullen gasten zelfs meteen als door een wesp gestoken opspringen en het ‘laatste glaasje’ beleefd afslaan. Als ze zeggen ‘Ja, graag!’ en vervolgens na een kwartier nog steeds geen aanstalten maken om hun hielen te lichten, staat u op en u begint glazen en schalen naar de keuken te brengen. Als deze actie evenmin een belletje doet rinkelen, neemt u bij terugkomst uit de keuken de jassen van de gasten mee en u zegt: ‘Het was heel leuk om jullie zo uitgebreid gesproken te hebben. Dat moeten we snel nog eens doen.’

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Koen van Eden schrijft

  Ha ha: “jassen meenemen”…
  Maar als het echt goede vrienden zijn kun je toch gewoon zeggen dat het tijd wordt dat ze nu huiswaarts gaan omdat je graag naar bed wilt?
  Als ze hardnekkig blijven: in je eigen stijl een paar coupletten van het Wilhelmus zingen en vragen of ze het licht willen uitdoen en het hek op slot als ze weggaan en lekker je bed induiken (wel eerst tanden poetsen).
  Zelf ben ik trouwens een groots gastenvasthouder, vooral als we bij een glas een “diepzinnig” gesprek hebben, hoewel ik ook wel eens op mijn bank in slaap gevallen ben.
  Ik geef toe dat dit misschien minder tactische manoeuvres zijn als het je baas en zijn vrouw betreft die op bezoek zijn.Sommige HTML is toegestaan