Spring naar inhoud


Gasten drinken water

Beste Beatrijs,

Je bent jarig, je hebt allerlei lekkers in huis gehaald en wanneer het zover is dat je rondgaat om te vragen wat ieder wil drinken (het is zondagochtend half twaalf, vlak na het koffierondje met taart), zeggen vier van de acht aanwezigen dat ze gewoon water willen (uit de kraan). En dit na mijn opsomming van alles wat ik te bieden had. Twee personen namen nog een frisdrankje. Zo kon het gebeuren dat mijn loyale vriendin en ik als enigen met een glas witte wijn stonden te toasten op mijn verjaardag, terwijl het gezelschap ‘Lang zal ze leven’ zong.

Een verjaardag is een feestelijke gelegenheid en uit beleefdheid neem je toch een glaasje, eventueel met de mededeling ‘een klein beetje, voor de gezelligheid,’ eventueel daaraan toevoegend: ‘ook graag een glaasje water erbij’. Ik heb zoiets eerder meegemaakt en dat afwijzende maakte op mij een onbeleefde indruk. Wat vindt u ervan? Het gezelschap was rond de zeventig.

Teleurgesteld in waterdrinkers

Beste Teleurgesteld in,

Hoe oud of hoe jong een gezelschap ook is, niemand hoeft tegen zijn zin alcohol te drinken. Een alcoholische consumptie weigeren is nooit onbeleefd. De mensen kunnen wel geheelonthouder zijn, of van de dokter geen alcohol mogen drinken, of niet durven omdat ze nog moeten rijden, of overdag niet wíllen drinken omdat ze weten dat de dag dan verloren is. Geen alcohol willen is een privébeslissing die niet ter discussie mag staan en die geen kritiek verdient. Wat iemand precies drinkt op een feestje is onbelangrijk, het gaat om de gezelligheid van het samenzijn en mensen kunnen uitstekend toasten met een glaasje water.

Artikelen in Eten en drinken, Verjaardag.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. gort schrijft

  natuurlijk kun je het bij de gasten niet door de strot gieten maar ik vind dit ook onbeschoft. zelfs als ze geen alcohol willen drinken, wat prima is, dan neem je een glas fris of sap. zodat je niet alles wat de gastvrouw in huis heeft gehaald afslaat. half 12 is wel vroeg voor alcohol. ik drink zelf ook niet, maar ik neem dan wat anders van het gebodene.

 2. Kevin schrijft

  Beste Gort,

  Ik ben het met u oneens. De vraag werd gesteld wat de gasten wilden drinken. Dat is een open vraag. Men kan dan ook een antwoord krijgen die men niet had verwacht. Er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand iets niet wil drinken, alcolholisch of niet-alcoholisch.

  Ik denk dat wanneer je als gastheer/vrouw de gasten van drinken wilt voorzien waarbij je een keuze uit beperkte lijst wilt maken dat dit dan kenbaar gemaakt moet worden – uiteraard op gepaste wijze.

 3. Nienke schrijft

  Ik drink zelf alleen maar water of thee en ik vind het zeer irritant als ik op bezoek ben en de gastheer/vrouw mij toch limonade blijft opdringen. Een van mijn kennissen weigert mij zelfs water te geven (“te armoedig”) en geeft mij alleen limonade (dus neem ik zelf een plastic waterflesje op bezoek mee). Ik voel mij lichamelijk beroerd als ik limonade of sap drink. Water is toch een veel normalere drank dan al die dure chemische rotzooi? Dit is echter mijn eigen mening. Veel belangrijker is dat ik zelf wel uit maak als ik iets niet wil drinken.

 4. Helga schrijft

  Ik begrijp dat gevoel dat water geen “echt” drankje is en dus niet geldt als gezelligheid niet zo goed. Waarom zouden gasten zich verplicht moeten voelen om zoete troep te drinken (of alcohol, nog ongezonder) om uiting te geven aan hun feestvreugde? Water is bovendien altijd voorhanden, kost bijna niets, het lijkt mij als gastvrouw of -heer geen probleem.

  Als u zelf veel meer plezier beleeft aan ongezonde dranken, houd uzelf dan voor dat uw gasten duídelijk voor het gezelschap komen, omdat ze zelfs komen om water te drinken.

 5. Moeder schrijft

  Ik vind het een prima ontwikkeling dat we meer water gaan drinken, in plaats van frisdrank of alcohol. De gastvrouw/heer bespaart ook nog op de uitgaven, en kan dan misschien wat meer besteden aan lekkere hapjes?Sommige HTML is toegestaan