Spring naar inhoud


Een feest op kosten van de gasten

Beste Beatrijs,

Wij kregen onlangs een uitnodiging voor de verjaardag van een oude vriend van mijn man, die hij lange tijd niet gezien heeft. Op de uitnodiging staat dat hij geen cadeaus wil. In plaats daarvan vraagt hij een financiële bijdrage (met vermelding van zijn rekeningnummer) om de kosten van het feest te drukken. In eerste instantie denk je: leuk we zijn voor een feest gevraagd, maar het heeft toch een rare bijsmaak. Zoiets kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld bij aankomst een envelopje. Wij hebben dit nog niet eerder meegemaakt en zijn benieuwd hoe u hierover denkt.

Betalen voor een feestje

Beste Betalen voor een feestje,

Gasten die de kosten van de gastheer/-vrouw op zich nemen is een gewoonte die onder armlastige studenten wel voorkomt: iedereen neemt flessen, hapjes of geld mee om samen een feestje te houden. Ook de verjaardagsviering in een café is gebruikelijk onder krapbehuisde studenten: de jarige trakteert het gezelschap op een of twee rondjes en de rest van de avond betaalt iedereen z’n eigen consumpties. Cadeautjes komen er niet of nauwelijks aan te pas.

U hebt niet zozeer een uitnodiging gekregen als wel een vrijblijvend voorstel tot gezelligheid. Wanneer u denkt: ‘Ach, het lijkt me wel leuk’, dan maakt u het geld dat u normaal gesproken aan het verjaardagscadeau had besteed over op de rekening van deze vriend. Hebt u geen interesse in de bijeenkomst, zegt u beleefd af.

Vragen om een envelopje (zonder erbij te vermelden dat de bijdrage bedoeld is voor een specifiek gemeenschappelijk cadeau van alle gasten) is niet beter of eleganter dan vragen om van tevoren geld over te maken. Envelopjes en geld zijn een pot nat: de feestjesgever hanteert een toegangstarief. Gasten vinden het meestal prima om via een envelopje bij te dragen aan een gemeenschappelijk cadeau, terwijl ze beginnen te mokken als ze vermoeden dat hun bijdrage dient om de huishoudportemonnee van de feestjesgever te spekken. Geld vragen om de onkosten van een feestje op te vangen valt daarom niet aan te merken als toonbeeld van gastvrijheid. Wat niet wegneemt dat zo’n gelegenheid best aardig kan zijn, net zoals het aardig kan zijn om een avondje met een groep bekenden in de horeca door te brengen.

Artikelen in Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan