Spring naar inhoud


Twee soorten gasten

Beste Beatrijs,

Ik word dit jaar 50 en wil dit graag groots vieren. Er zijn ongeveer honderd mensen die ik wil uitnodigen. Het lijkt me leuk om het feest op een zondagmiddag vanaf 15 uur te houden en een pizzabakker te vragen om ter plekke pizza’s voor de gasten te bakken. Na het eten wil ik het feest voortzetten met muziek en hapjes. Ik wil ongeveer de helft van mijn lijst (goede vrienden en familie) uitnodigen voor het hele feest en de andere helft (de iets minder dichtbije vrienden en werkrelaties) pas na het eten, vanaf 19 uur. Kan dat? Hoe moet ik dat formuleren in de uitnodiging? Ik wil voorkomen dat mensen zich tweederangs feestgangers voelen, als ze aankomen op een feest dat al in volle gang is en waar de etensresten net worden opgeruimd.

Alleen de tweede helft

Beste Alleen de tweede helft,

Uitgesloten. U kunt geen feest organiseren, waarbij de helft van de gasten pas welkom is, wanneer de andere helft al gegeten heeft. Dat is buitengewoon ongastvrij. Wie om 19 uur op een feest binnenkomt verwacht dat hij iets te eten krijgt. Die mensen zullen vreemd opkijken, wanneer blijkt dat allerlei andere gasten het eten al ruim en breed achter de kiezen hebben en dat er voor hen – de nieuwkomers – alleen wat borrelhapjes zijn. Een feest wordt gehouden voor een verzameling mensen die allemaal hetzelfde krijgen en het is uiterst onaangenaam om een onderscheid te maken tussen eerste- en tweederangs gasten. Het zou me niet verbazen als mensen die in de gaten krijgen dat er ook nog een eerste helft van het feest was (waar zij niet welkom waren) onmiddellijk rechtsomkeert maken om ergens anders op eigen kosten te gaan eten. Kortom een heilloos plan. Als het voor u te duur is om alle gasten van een pizza te voorzien, moet u minder mensen uitnodigen of het hele pizza-idee laten varen.

Artikelen in Verjaardag.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. frida schrijft

  Toevallig had ik dit jaar ook een dilemma met een feest voor een zeer diverse groep mensen. Ik piekerde over tijd, plaats en programma en ik kwam er ook niet uit. Oplossing: 2 feestjes, een maaltijd voor familie en initimi. En een borrel op een andere dag met vrienden en kennissen.

 2. Suzanne schrijft

  Bij een bruiloft is het de normaalste zaak van de wereld. Ook bij jubilea zie je het weleens.
  Ik zou alleen de andere gasten pas om 20.00 of 20.30 uitnodigen.

 3. Doortje schrijft

  Natuurlijk kunt u dit wel doen!
  U moet het alleen iets anders verwoorden: ’s avonds geeft u één groot feest met al uw familie, vrienden en kennissen. Overdag doet u ook een bijeenkomst met intimi.
  Beatrijs heeft wel gelijk dat u gast niet om 19 uur uit kunt nodigen en hen niets te eten bieden. 19 uur is precies etenstijd. Dus of het grote feest al om 18 uur laten beginnen met eten, of vanaf 20.30 met alleen borrelhapjes.
  Leuk idee trouwens, die pizzabakker!

 4. Coos Neetebeem schrijft

  Het is prachtig dat Frida en Suzanne hun obeschaafde gedrag voor zichzelf recht kunnen praten, maar Beatrijs heeft gelijk; als je budget te krap is moet je niet aan een uitgebreid feest beginnen. Het is een buitengewoon pijnlijke manier om familie, vrienden en kennissen (die ongetwijfeld wel allemaal geacht worden een cadeau mee te brengen) in een a- en b-klasse te verdelen.

 5. Sylvia schrijft

  Ik vind ook dat je dit niet kunt maken. Het gaat hier om de helft(!) van de gasten. TweedeHelft wil nl. 100 gasten uitnodigen en de helft (dus 50 personen) kan voor die tijd een pizza krijgen. Ik kan mijn nog wel voorstellen dat je ’s middags met een klein gezelschap al bij elkaar komt en voor de aanvang van het avondfeest (wat absoluut niet om 19.00 uur moet beginnen, dat is echt veel te vroeg) een maaltijd nuttigt. Maar dat moet dan hooguit 10-15 mensen zijn. Een ander idee is om het alleen te vieren met de pizza-feestgangers en de collega’s en kennissen niet uit te nodigen.

 6. Keesje schrijft

  Het kan wel, maar dan zoals Frida voorstelt: twee feestjes. Ik word dit jaar tachtig en vier het op de dag zelf met vrienden/vriendinnen in de plaats waar ik woon en een week later tijdens een weekend met naaste familie op een andere plek in het land.Sommige HTML is toegestaan