Spring naar inhoud


Niet te veel gasten op bruiloft

Beste Beatrijs,

We gaan binnenkort trouwen en voor ons allebei is het de tweede keer. Onze vriendenkring (groot) reageert hier heel enthousiast op. Het is haast onmogelijk om iedereen te vragen op ons feestje. Hoe lossen wij dit op zonder boze gezichten?

Liever niet te veel gasten

Beste Liever niet,

Er zijn twee mogelijkheden: u vraagt een handjevol intimi voor een etentje. Dan ìs er helemaal geen feest en hoeft ook niemand zich gepasseerd te voelen. De andere mogelijkheid is om wèl een feestje te geven en dan moet u een royaal uitnodigingsbeleid hanteren. Met een volle bak vrienden feestvieren is gezelliger dan met een zorgvuldig geselecteerd gezelschap. De enige manier om de wrok der niet-uitgenodigden te vermijden is om het wederkerigheidskriterium toe te passen. Stel uzelf de vraag of u beledigd zou zijn, wanneer een potentiële gast u niet voor zijn of haar huwelijk zou uitnodigen. Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, kunt u die persoon met een gerust hart van de gastenlijst afvoeren. Laat in geval van twijfel de balans doorslaan naar wel uitnodigen.

Als geldgebrek uw motief is, bezuinig dan op het soort feestje en niet op de gasten. Voor een tweede huwelijk dienen de festiviteiten sowieso soberder te zijn, dus dat komt goed uit. U kunt het goedkoop houden door de festiviteiten tot een uur of drie beperkt te houden, bijvoorbeeld een borrel van 17.00 tot 19.30 of een feestje van 21.00 tot 24.00 uur. Dan hoeft u alleen lichte snacks te serveren. Als u het feestje in een café of een feestzaal houdt, weten mensen dat na dit tijdstip de drank voor eigen rekening komt. Schenk alleen lichte alcoholica en geen dure cognac, whisky, en dergelijke. Blokjes kaas en leverworst in plaats van sushi en ingewikkelde canapés.

Een paardenmiddel is om de uitnodigingen vrij kort van tevoren rond te sturen. Als u mensen niet eerder dan twee weken van tevoren aanschrijft, komt gegarandeerd een derde deel van de genodigden niet opdagen wegens eerder aangegane verplichtingen elders.

Artikelen in Bruiloft, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan