Spring naar inhoud


Lelijk souvenir

Beste Beatrijs,

Onze lieve, trouwe oppas heeft na haar vakantie naar haar moederland (China) een door haar met zorg uitgezocht maar werkelijk foeilelijk souvenir voor ons meegenomen. Ze rekent erop op dat we het een ereplaatsje geven in onze woonkamer. Wat moeten we doen? Het liefst zou ik het ding wegmikken. Ik voel er ook niet voor om het alleen neer te zetten als we weten dat ze komt, want dat gaat natuurlijk een keer mis. Het kreng ‘per ongeluk’ kapot laten vallen? Of ons bij de zaak neerleggen tot het einde van haar dienstverband?

Opgescheept met sierobject

Beste Opgescheept,

Uw oppas heeft op materiële wijze uitdrukking gegeven aan haar waardering van u als haar werkgever. Helaas loopt haar gevoel voor binnenhuis-esthetiek niet parallel aan het uwe. Dat gevaar kleeft elk siervoorwerp aan, wat de reden is dat cadeautjes-winkels zo ongeveer de laatste plaats zijn om een geschikt cadeautje voor iemand te vinden.

In geval van cadeautjes van vrienden of familie is er niets op tegen de rotzooi achter in een kast te stoppen. Na een gepaste periode van verstoffen en ruimte opsouperen kunt u het ding met een gerust geweten aan de straat zetten – morgensterren zullen zich er in een ommezien over ontfermen. Er circuleert zoveel materiële onzin, dat de cadeautjesgevers zich niet beledigd voelen wanneer hun gift niet prominent in de huiskamer is opgesteld. Integendeel, men is vaak drie weken later compleet vergeten wat men voor cadeautje heeft gekocht.

Met uw oppas ligt dat anders. Zij heeft dit souvenir uit de goedheid van haar hart uit haar verre moederland voor u meegebracht, terwijl ze toch al weinig geld heeft. Het siert u wanneer u haar geste honoreert en uw goede smaak opzij schuift. Etaleer het ding in uw huiskamer! Zo groot zal het toch niet zijn dat het de hele sfeer domineert? U hebt een of meer kleine kinderen; het kan niet anders of er slingeren in uw huiskamer nog meer esthetisch dubieuze spulletjes rond (ik denk aan op drift geraakte plastic boerderijdieren, kleipoppetjes in giftige kleuren, knullige mozaïek-raampjes). Daar kan dan nog wel een detonerend item bij. Het staat u overigens vrij om het souvenir een ‘gevaarlijke’ plaats te geven. In een huis met kleine kinderen hebben breekbare dingen de neiging ook daadwerkelijk te breken. Als na een aantal maanden uw kind nog niet heeft toegeslagen, kunt u zelf het ‘ongeluk dat in een klein hoekje zit’ onopvallend een handje helpen. Maar misschien bent u er dan intussen al aan gehecht geraakt. Zo gaat dat vaak met lelijkheid.

Artikelen in Cadeaus, Zakelijke relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan