Spring naar inhoud


Lelijk portret van vrienden

Beste Beatrijs,

Een vriend van mij heeft van zichzelf en zijn vrouw een enorm en ook tamelijk afschuwelijk portret laten schilderen tegen ongetwijfeld veel geld. Het schilderij hangt pontificaal in hun huiskamer en ze zijn er erg mee ingenomen. Vorige week gaven ze een etentje en de aanwezige gasten putten zich uit in, volgens mij leugenachtige, complimenten over deze nieuwe aanwinst. Ik kon geen prijzende woorden over mijn lippen krijgen en deed er verder het zwijgen toe. Moet ik eerlijk zijn als mijn vriend me rechtstreeks naar mijn mening vraagt?

Waarheidsliefhebber

Beste Waarheidsliefhebber,

Kunstkritiek hoort niet thuis in het takenpakket van een goede vriend. Als een vriend een nieuwe jas, auto, kapsel of huis heeft aangeschaft, zijn die altijd het complimenteren waard, al was het alleen maar omdat de aankoop hem een lieve duit heeft gekost. De blijheid van uw vrienden met hun monsterlijke schilderij moet voor u voldoende reden zijn om uw ongenoegen voor uzelf te houden. In het formuleren van uw mening kunt ofwel kiezen voor de diplomatieke breedheid: ‘Dat schilderij heeft wel iets’ ofwel voor het diplomatieke detail: ‘De lichtval op het Tweed-jasje is bijzonder goed getroffen’.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan