Spring naar inhoud


Apart vegetarisch menu voor vrienden?

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw kookt heel graag en ook bijzonder lekker. Vaak nodigen wij gasten voor het diner uit, bij gelegenheden wat grotere gezelschappen. Onder onze gasten komen ook vegetariërs voor. Mijn vrouw is dan bereid om naast het gewone menu, waar zij zeer veel werk van maakt, ook nog eens een apart menu te maken voor onze vegetarische vrienden. Let wel, het betreft geen dieet-patiënten. Mijn vrouw vindt dat de gastvrijheid dit gebiedt. Ik persoonlijk vind dit te ver gaan. Volgens mij eist de beleefdheid dat gasten zich voegen naar hetgeen de gastvrouw hen voorzet. Wie heeft er gelijk, vindt u, mijn vrouw of ik?

Gastvrije carnivoor

Beste Carnivoor,

De etiquette maakt geen onderscheid tussen gasten met medische diëten, vegetarische gasten of gasten die van tevoren opbellen om te waarschuwen dat ze geen vis door hun keel kunnen krijgen (ook al zou die laatste categorie eigenlijk eerst maar eens vis moeten leren eten, voordat ze bij anderen hun eisen op tafel leggen). Dat laatste is uw pakkie-an niet – voor u is van belang dat een goede gastheer/vrouw altijd rekening houdt met de eigenaardigheden van de gasten, ook als hij/zij het er persoonlijk niet mee eens is.

Uw vrouw heeft dus zeker gelijk om ervoor te zorgen dat de vegetariërs een op hun behoeften toegesneden maaltijd krijgen. U vindt dat zij zichzelf teveel uitslooft. Dat is haar eigen keuze. Zij kan natuurlijk besluiten om het hele gezelschap hetzelfde vegetarische menu voor te schotelen (dat echt bijzonder lekker en exquis kan zijn en zeker niet tweederangs). Dat is minder werk dan twee afzonderlijke menu’s produceren. Of ze kan in het algemene menu de vlees-ingrediënten beperken tot één onderdeel (dat de vegetariërs dan kunnen laten passeren) en voor hen apart iets paddestoelachtigs maken. Er zijn allerlei mogelijkheden om de voorbereidingen binnen de perken te houden, maar ik heb het idee dat uw vrouw gewoon plezier heeft in koken, en met flair en talent allerlei imponerends uit de keuken tovert. Zolang zij niet klaagt, is er niets aan de hand.

Artikelen in Eten en drinken, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Johannes schrijft

    Het getuigt niet echt van gastvrijheid om je vrienden iets voor te zetten wat ze tegen de borst stuit, en wat ze absoluut niet willen. Voor zo’n diner zou ikzelf in ieder geval bedanken. Als het niet kan om vegetarisch te koken, dan kom ik gewoon niet!Sommige HTML is toegestaan