Spring naar inhoud


Dwingend vegetarische vrienden

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn goed bevriend met een stel, waar we regelmatig mee afspreken om te bridgen of te wandelen. We gaan ook wel eens een weekendje naar een Waddeneiland, waar mijn familie een vakantiehuis heeft. Sinds een paar jaar zijn onze vrienden gezond gaan leven: ze zijn gestopt met alcohol en (veelvuldig) sigaren roken en zijn vegetariër geworden. Zelf houden we nog steeds wel van een stukje vlees, een glas wijn en een sigaar, alles met mate en niet dagelijks. Als onze vrienden bij ons komen eten, serveren we natuurlijk een vegetarische maaltijd – op hun verzoek inmiddels ook zonder ‘verkeerde’ koolhydraten, zoals pasta of brood. De sigaar blijft in de doos en we drinken hooguit twee glazen wijn.

Binnenkort gaan we weer met ons vieren naar het eiland. Traditioneel eten we dan een avond buiten de deur. Ze hebben nu vrij dringend gevraagd of wij dan ook een vegetarisch menu nemen, omdat ze misselijk worden van vleesgeur. Ze willen trouwens ook geen vleeswaren meer zien in de koelkast van ons familiehuis. Deze eisen wekken de nodige irritatie. Wat te doen? Ter wille van de vriendschap een vegetarische quiche bestellen of aparte tafeltjes nemen in het restaurant?

Streng in de leer

Beste Streng in de leer,

Uw vrienden gaan te ver. Vanzelfsprekend past u uw eetpatroon aan dat van uw vrienden aan, als u hen thuis uitnodigt of samen een weekend in een huisje zit, maar als u naar een restaurant gaat met z’n allen, mag u bestellen wat u wil van de kaart. Het is echt onzin als uw vrienden zeggen dat ze onpasselijk worden van de geur van vlees, want er zitten in een restaurant andere klanten in de zaal van wie er velen een vlees- of visgerecht besteld hebben. Als ze de etensgeuren van die andere klanten kunnen verdragen, zal het met u ook wel lukken, als u een biefstukje of een gebakken schol op uw bord hebt liggen. Als ze elk vleesmolecuul willen vermijden, moeten ze naar een vegetarisch restaurant, maar die zullen op het Waddeneiland dun gezaaid zijn.

Zeg tegen uw vrienden dat u wil kunnen bestellen waar u zin in hebt in een restaurant en dat u hen al genoeg tegemoet komt met hun andere gezondheidseisen op voedselgebied. Als ze vasthouden aan hun vleesverbod voor u, wordt het misschien tijd om op te houden met de gemeenschappelijke weekendjes weg en u te beperken tot bridgeavonden met bleekselderijknabbels en wandelingen in de natuur.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Rieneke schrijft

    Uw vrienden zijn te gast in uw familiehuis. Gasten horen zich niet zo dwingend op te stellen lijkt me, maar blij te zijn met de geboden gastvrijheid. Vertel uw vrienden dat u hun keuzes respecteert, maar dat u van hun hetzelfde respect verwacht. Als dit te moeilijk voor ze is, dan is het beter dat ze voortaan niet meer meegaan. Trouwens, Beatrijs, als vegetariër kan ik u vertellen dat wij heerlijk en gevarieerd eten, en dat daar niet veel bleekselderijknabbels bij te pas komen.

  2. Patrick schrijft

    Ik ben nogal verbouwereerd door de opmerking ‘Ze willen trouwens ook geen vleeswaren meer zien in de koelkast van ons familiehuis.’ De brutaliteit, bepalen wat je gastheren in huis mogen halen.Sommige HTML is toegestaan