Spring naar inhoud


Halfhartig vegetarisme

Beste Beatrijs,

Sinds twee jaar eet ik vegetarisch uit milieu- en klimaatoverwegingen. Omdat ik vlees wel erg lekker vind, heb ik met mezelf afgesproken dat ik op vakantie en bij hele speciale gelegenheden wel eens vlees eet. De meeste vrienden doen hun best, wanneer ze me voor het eten uitnodigen. Ze proberen zelf ook al om minder vlees te eten en vinden het leuk om te experimenteren met vegetarische gerechten. Dat vind ik fijn en daar ben ik hen dankbaar voor. Maar ik heb ook een aantal vrienden die mij niet ter wille zijn. Ze vinden dat bij een feestelijk moment vlees hoort en willen niet vegetarisch koken, ook al geef ik allerlei suggesties voor gerechten of bied ik aan om een vervanging voor het vleesgerecht mee te brengen. Daar leg ik me dan bij neer, maar ik vind het wel vervelend. Oké, ik eet op vakantie ook af en toe vlees, maar het stuit me tegen de borst dat het blijkbaar zó moeilijk is om een keer het vlees te laten zitten en een beetje moeite te doen voor een lekker, vegetarisch gerecht. Ik heb het hier wel eens met hen over gehad, maar dat liep uit op ruzie. Hoe kan ik hier beter op reageren?

Part time vegetariër

Beste Part time vegetariër,

U maakt het uw vrienden wel moeilijk wanneer u over zichzelf zegt dat u in principe vegetariër bent, maar dat u ook wel eens een uitzondering maakt voor speciale gelegenheden. Het is veel makkelijker voor uw vrienden om ervan uit te gaan dat u vegetariër bent en daarin geen slag om de arm houdt. Het probleem met ‘hele speciale gelegenheden’, waarop u dus wél vlees eet, is dat uw vrienden altijd kunnen zeggen: ‘Maar deze gelegenheid (verjaardag, vriendenetentje, diplomaviering) ís toch een speciale gelegenheid?’ En dan moet u zeggen dat u het niet speciaal genoeg vindt. U kunt het beter simpel houden en uzelf als strikte vegetariër presenteren. Als u zich toch af en toe wil bezondigen, eet dan stiekem een broodje ossenworst in de snackbar of beperk u tot vakanties met echte intimi, die begrijpen dat u af en toe in de fout gaat.

Het is tegenwoordig heel normaal om mensen bij wie je gaat eten van tevoren te waarschuwen dat je vegetariër bent. Dat is allang geen kwestie meer van exorbitante eisen stellen aan de gastgever. U hoeft zich niet te bemoeien met wat de gastheer/-vrouw moet koken door aanwijzingen of tips te geven, tenzij ze u erom vragen. Uw eigen eten meebrengen gaat ook veel te ver. U bent te gast, ze kunnen best zelf een gerecht zonder vlees bedenken. Presenteer uzelf voortaan als full time vegetariër, wacht rustig af wat voor maaltijd er geserveerd wordt en als er ondanks uw vegetarisme-melding toch vlees op het menu staat, eet u alleen de groenten die hopelijk ook op tafel staan.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Patrick schrijft

    Je kunt als part-time vegetariër toch ook rekening houden met je gastheer of -vrouw? Vooral als die geen keukenprins(es) is en weinig lol beleeft aan kokkerellen of experimenteren met gerechten. Ik vind het bizar dat je van je vrienden verwacht dat ze rekening houden met vegetarisme als je er zelf zo gemakzuchtig mee omgaat.

  2. Lilith schrijft

    Ik snap de briefschrijver wel, met die héle speciale gelegenheden. Als ik vlees eet, wil ik er ook echt van genieten. De 4 keer per jaar dat ik biefstuk eet, is hij precies zoals ik hem wil, geen saus, alleen stokbrood en vlees, biologisch enz.
    Als iemand me een hamkaas-tosti aanbiedt, vind ik dat zonde. Het was niet nodig geweest, die ham en ik ben niet in de stemming om ervan te genieten.
    En toch zit dat waardevolle onnodig-dode beestje dan tussen m’n brood.
    Ik vind het een mooie oplossing van Beatrijs. Volledig vegetarisch veinzen doe ik ook vaak, da’s een goede manier om te voorkomen dat er vlees voor je aangeschaft wordt.

  3. Joke schrijft

    Alhoewel ik mezelf tot dezelfde categorie reken als de vraagsteller, kan ik me goed voorstellen dat haar (het lijkt me een vrouw?) opstelling irritatie oproept. Zij stelt eisen aan het menu, maar is daar zelf verder niet al te principieel in. De drive is ook niet een – moeilijk te overwinnen – afkeer van dierenleed maar het dienen van milieu en klimaat. Althans, als er geen speciale gelegenheid is of ….een vakantie.
    Zelf zeg ik desgevraagd dat ik liever geen vlees eet, maar dat het geen halszaak is. Niemand lijkt er problemen mee te hebben daar rekening mee te houden.

  4. Stella schrijft

    Gewoon zeggen dat je grotendeels vegetariër bent, maar buitenshuis wel vlees eet.
    Overigens is een veeloos bestaan niet goed voor de aarde. Vee bestond al voordat het als vee gefokt werd en is een belangrijke schakel in de ecologische kringloop. Je kan dus gerust halftijds vegetariër worden voor het goede doel.

  5. Helga schrijft

    @ Stella: op zich hóef je het vlees niet op te eten zodat de beesten een schakel kunnen hebben in de kringloop. Dat lijkt me niet zo’n heel erg goede reden om geen vegetariër te zijn…

  6. Henna schrijft

    Als u voor uzelf een slag om de arm houdt, soms vegetariër, soms niet, gunt u dan anderen ook deze ruimte en aanvaardt wat er op uw bord belandt. In mijn omgeving vinden we de mensen, de sfeer, veel belangrijker dan het menu.

  7. Maria Helena schrijft

    Bij een maaltijd zitten toch ook altijd elementen zonder vlees? Kies wat u belieft en laat de rest staan zou ik zeggen. En misschien is een keertje het vlees dusdanig speciaal bereidt dat u het speciaal genoeg vindt om het wel te nemen.

  8. Lilith schrijft

    @Maria Helena
    Helaas is in dat geval het stukje vlees al wel aangeschaft in de winkel. Als er de mogelijkheid is voor de vrienden/kennissen om te zeggen; ‘4 lapjes vlees’ in plaats van ‘5 lapjes vlees’, dan heb je dáár wat mee gewonnen. Als de briefschrijver/schrijfster het laat staan, dan is daarmee wel zijn/haar gevoel fijner, maar er is dan ook kostbaar voedsel verspild. En het is vervelend om noodgedwongen het vlees te moeten verorberen om verspilling tegen te gaan.
    Het is gewoon fijn en makkelijker als er vanaf het begin af aan al rekening mee gehouden wordt en het vlees gewoon niet aangeschaft wordt voor de persoon.

  9. Truusje schrijft

    Vanaf het moment dat ik, wonend in Frankrijk, het vlees bij een barbecue liet staan word ik meewarig bekeken en niet meer serieus genomen. (Op weg naar 100%) vegetariër in Frankrijk, het is een onneembare vesting. Waarmee mijn ‘dierbaren’ in de Nederlandse gemeenschap langzaam verre kennissen worden. Tant pis.



Sommige HTML is toegestaan