Spring naar inhoud


Vegetarisch koken bij reünie

Beste Beatrijs,

Laatst hadden we een familiereünie ergens in het midden van Nederland, omdat er familie uit het buitenland over was. Het echtpaar bij wie we te gast waren is vegetarisch, de andere acht personen van het gezelschap niet. Het eten ’s avonds bestond uit een stukje hartige taart (koud), met een koud hapje in een soort komkommerschil en als toetje een stukje koude geroosterde banaan.

Het was dus niet echt een warme maaltijd, ook niet echt lekker, maar mijn vraag is eigenlijk: horen de gastvrouw en -heer niet te overleggen over het eten, en is het logisch dat er altijd vegetarisch geserveerd wordt, terwijl de meerderheid van de aanwezigen niet vegetarisch is?

Met lange tanden

Beste Met lange tanden,

Een vegetariër is zeker niet verplicht om vlees klaar te maken voor niet-vegetarische gasten. Het is net zoiets als roken. In een rookvrij huis biedt de gastheer geen sigaretten aan, en mogen de gasten er ook geen opsteken. Mensen van de blauwe knoop serveren ook geen alcohol aan gasten. Let wel: het mag allemaal wel. Sommige vegetariërs kopen een kant-en-klare kip of gebraden rollade voor hun gasten en zetten dat op tafel. Sommige niet-rokers staan gasten toe te roken in hun huis. En sommige niet-drinkers maken toch een flesje wijn open voor hun gasten.

Het ontvangende echtpaar had dus geen vlees hoeven klaarmaken voor de familiereünie. Uw klacht, dat het eten karig, koud en niet lekker was, heeft niets met het vegetarisme van de koks te maken. Ook vegetariërs kunnen heerlijke en overvloedige warme maaltijden bereiden. Misschien was een gezelschap van tien te groot voor dit echtpaar om voor te koken. Overleg van tevoren kan zoiets opvangen, waarbij het wel zo aardig is als de ontvangende partij niet om hulp hoeft te vragen, en de anderen het initiatief nemen. Mensen hadden bijvoorbeeld kunnen aanbieden om gerechten mee te nemen die ter plekke opgewarmd konden worden. Meteen een handige manier om het vlees binnen te smokkelen. Een ander familielid had kunnen aanbieden een uur of twee eerder te komen dan het afgesproken tijdstip om mee te helpen met de voorbereidingen. Op die manier komt niet een heel drie-gangenmenu voor tien mensen neer op de schouders van twee, die kennelijk niet weten hoe het moet.

Artikelen in Eten en drinken, Familie, Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan